Edderkopper har utviklet ekstra ben

Forskere kan ha funnet ut hvordan edderkoppene klarer å overleve. De har flere ben enn de egentlig trenger, viser en ny undersøkelse.

10. juni 2011 av Matt Kaplan, National Geographic

Forskere som har samlet inn tusenvis av hunnedderkopper i naturen, har oppdaget at over 10 prosent av alle edderkopper mangler ett eller flere av de åtte bena.

"Vi lurte på om dette hemmet dem på noen måte," sier en av opphavsmennene bak undersøkelsen, Alain Pasquet ved universitetet i Nancy i Frankrike.

Forskergruppen plasserte 123 edderkopper av arten Zygiella x-notata i hver sin plastbeholder, der dyrene kunne lage spindelvev. 60 av edderkoppene hadde åtte ben, mens 63 manglet ett eller flere ben.

Alain Pasquet og kollegaene fant ut at spindelvev laget av edderkopper med minst ett ben for lite, ikke skilte seg vesentlig fra spindelvev laget av edderkopper med alle ben intakte.

Seksbente edderkopper fremdeles gode jegere

Deretter førte forskerne fluer inn i beholderne og oppdaget at edderkoppene med færre ben fint kunne fange og spise insektene.

"Det overrasket oss. Vi hadde forventet at et manglende ben ville gå ut over edderkoppenes evne til å fange mat, men det gjorde det slett ikke," sier Alain Pasquet.

På bakgrunn av resultatene mener forfatterne at edderkopper har noen ben som de egentlig ikke har behov for – noe som er en fordel når de f.eks. skal komme unna et rovdyr som har bitt seg fast i et ben.

Det ser imidlertid ut til å være en grense for hvor mange ben en edderkopp har råd til å miste. I naturen fant forskerne bare noen få edderkopper som manglet flere enn to ben. Og i laboratoriet laget disse fembente edderkoppene dårligere spindelvev.

Studien av edderkoppene og bena deres er offentliggjort i et av de siste numrene av tidsskriftet Naturwissenschaften.

Kanskje du er interessert i ...

Les også