Dyrenes villeste sjekketriks

Det skal til noe mer enn uoriginale sjekkereplikker og halvgode dansetrinn for å få full pott i dyrenes verden. Ofte er det med livet – og testiklene! – som innsats.

14. januar 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

PAPEGØYE BREKKER SEG UNDER FORSPILLET

Det spiller ingen rolle om du heter Don Juan, Casanova eller Johnny Depp. Hvis det lukter oppkast av munnen din, har du INGEN sjans hos damene.

Med mindre du selvfølgelig er en papegøye.

For den hvitpannede amazonaspapegøyen er smaken av oppgulp nemlig ikke noe som får den til å miste lysten, men derimot en fristende invitasjon.

Når hannen har fått nok av forspillet, som stort sett består av å flette nebb og tunger, setter han inn et siste støt og brekker seg i munnen på sin utkårede. Og så kan paringen gå i gang.

NÅR HJERTE VIRKELIG RIMER PÅ SMERTE!

Når to personer har vært sammen i mange år, kan det være vanskelig å se hvor den ene begynner og den andre slutter.

For breiflabben er dette ikke bare en vakker metafor for en altoppslukende kjærlighet, det er den grufulle virkeligheten.

Breiflabbhannen er nemlig født uten fordøyelsessystem og er derfor nødt til raskt å finne seg en hunn å hekte seg fast i.

Når det skjer, biter han seg fast og frigir et enzym som får de to til å smelte sammen i en evig omfavnelse.

Som en slags parasitt blir hannen langsomt forbundet med hennes blodomløp og mister etter hvert øynene sine og de fleste organer.

Når hunnen er klar til å gyte, sørger hannen for befruktningen før han opphører å eksistere.

FLATORM FEKTER MED SYLSKARP PENIS

For flatormen handler paring mer om krig enn kjærlighet.

Dette merkverdige sjødyret er hermafroditt og har kjønnsorganer fra begge kjønn. Og når to flatormer skal pare seg, er det med kjønnet som innsats.

I en fektekamp uegnet for barn og sarte sjeler kaster de to flatormene frem sin sylskarpe penis og fekter mot hverandre.

Den som først blir stukket, får sprøytet sæden inn i kroppen og ender som den vordende mor, som skal legge egg og sørge for avkommet.

Se den bisarre fektekampen her:

KANNIBALISME SOM KURTISERING

For hannen i den amerikanske gresshoppeslekten Cyphoderris er det ingen dans på roser å viderføre genene, og han må bokstavelig talt blø for å vinne sin utkåredes hjerte.

I den årlige paringssesongen lokker hannen hunnen til seg med en lyd som han lager ved å gni forvingene mot hverandre – såkalt stridulasjon. Men det er en blandet fornøyelse å være den som vinner hunnens hjerte.

For å tilfredsstille sin make må hannen nemlig gi etter for hunnens kannibalistiske tilbøyeligheter.

Under paringen eter hunnen beilerens vinger og mesker seg med blodet hans til hun er mett. Da kan man virkelig si at kjærlighet gjør vondt!

"KJÆRE, HAR DU SETT TESTIKLENE MINE?"

Vi har alle hørt historien om bien og blomsten, men det er nok de færreste som vet hvilke uhyrligheter som finner sted bak bikubens lukkede dør.

Dag og natt sliter hannbiene – dronene – for å tilfredsstille sin dronning i håp om å få lov til å befrukte henne. Den kresne dronningen mottar daglig gaver fra beilerne sine i form av føde, som skal gjøre henne paringsklar.

Av de hundrevis av droner som bor i bikuben, er det bare noen få som får lov til å gå hele veien med matriarken.

Men det er ingen grunn til å være misunnelig på den heldige dronen. Hannbiens første gang blir nemlig også hans siste.

Under paringsakten eksploderer dronens kjønnsorganer inne i dronningen og hannbien dør midt i akten.

Hvor merkelig det enn lyder, så er det faktisk en mening med hannens smertefulle endelikt.

Dronens avrevne kjønnsorgan danner nemlig en preventiv propp i dronningens bakkropp, som hindrer andre beilere i å befrukte dronningen i tiden etterpå.

EROTISK DANS PÅ FUGLEFØTTER

Det er ikke mange syn i naturens verden som er så spesielle som den atferden som hannene i paradisfuglfamilien utviser når de forsøker å lokke hunnene til paring.

Brus av gylne fjær, komisk stilisert dans, trådlignende fjær som ligner robotantenner, halskrager og prydfjær i alle farger, brystflekker og fjærvifter og farger som stråler som edelstener. Alt sammen for å oppnå hunnens gunst.

Galleri: Paradisfuglene danser for kjærligheten

Det finnes i alt 42 forskjellige arter av den merkverdige fuglen, og de holder alle til i Ny-Guineas regnskoger.

Som videoen nedenfor slår fast, så er det ikke uten grunn at den usedvanlig vakre fuglen med de forførende dansetrinnene er blant David Attenboroughs fem favorittdyr.

TAR INNERSVINGEN PÅ MICHAEL JACKSON

Det kan godt være at paradisfuglene kan svinge hoftene så hunnene dåner, men når det kommer til kjappe dansetrinn, rekker de ikke manakinfuglen til anklene en gang.

Denne vesle, fargerike fuglen, som holder til i de søramerikanske regnskogene, danser mer suverent enn selveste Michael Jackson. Se selv her:

Kanskje du er interessert i ...

Les også