Drikker dyr seg fulle?

Det er ikke bare oss mennesker som setter pris på alkohol. Bananfluer med kjærlighetssorg ender ofte med å slå seg på flasken, og elg kan finne på å rasere skoler og skobutikker etter en våt kveld på byen.

30. november 2015 av Liz Langley

Mennesket er ikke alene om å sette pris på alkohol. For flere av våre dyrevenner er overmoden frukt og alkoholrik nektar like forlokkende som et glass rødvin.

Forsøk foretatt ved Arizona University i USA viser f.eks. at sommerfuglhanner sjelden flakser forbi en åpen ølboks uten å smake litt på innholdet.

Ifølge entomologen Katy Prudic drikker sommerfuglhannene seg fulle på øl for å øke konsentrasjonen av deres såkalte spermafotorer. Spermatoforer er næringsrike hormonpakker med sæd som avleveres til hunnene før paring.

Ensomme bananfluer er alkoholikere

En lignende undersøkelse av bananfluer, som ble publisert i tidsskriftet Science i 2012, kom frem til en noe overraskende konklusjon: Hannene tyr til alkohol når de blir seksuelt frustrert.

Bananfluehannene som fremdeles er på leting etter en make, stikker langt oftere snabelen ned i alkoholrik frukt enn de hannene som har lyktes på kjærlighetsfronten. Dette viser en nærmere granskning av matinntaket til de to gruppene.

Forskerne mener at de paringsklare bananfluehannene tyr til alkohol for å få utløst det kjemiske hjernestoffet nevropeptid F, som vanligvis er på topp under paringsakten. Alkoholen gir altså de ensomme bananfluehannene samme stimulans som paring med en make ville ha gjort.

Undersøkelser viser at bananfluehanner som ikke får paret seg, i stedet velger å bli fulle. Foto: Scott Camazine

Elg slår seg på flasken

Men det er ikke bare dyrerikets minste som blir beruset. Også store pattedyr som elg og hjort kan bli fulle. Ofte skjer det ved et uhell når de firbente dyrene forviller seg inn i en frukthage med gjærede epler.

"Jeg har sett hvithalehjort meske seg på gjærede epler. De blir søvnige og ganske ustø på bena", forteller Don Moore, som er underdirektør ved Smithsonian National Zoo i Washington D.C. i USA.

Også her i Skandinavia har vi hatt fulle dyr tett innpå livet. I Sverige er det ikke uvanlig å møte på berusede elger som har fått i seg et overgjæret eple eller to for mye. Det har også skjedd at fulle elger har forvillet seg inn på skoler og i skobutikker for å sove ut rusen.

Se en full elg sove ut rusen i en svensk skobutikk

Spritflyging

Men det finnes også dyr som er langt mer elegant i rusen enn elgen.

Den malaysiske trespissmusen eter blomsternektar fra en lokal palme, som med 3,8 prosent har noe av det høyeste innholdet av alkohol som finnes i naturlig mat. Til tross for at musene fester stort sett hver natt, virker de små dyrene ikke beruset, men vimser upåvirket rundt i trekronene.

Og så er det bladneseflaggermusen, som ikke en gang mister sine høyt spesialiserte navigasjonsevner når de basker beruset rundt i luften etter å ha inntatt gjæret frukt som inneholder etanol.

Hvis du kjenner deg igjen i den vaklende elgen som sover ut rusen i den lokale skobutikken, så finner du kanskje litt trøst i at det tross alt ikke står like ille til som for lemuren:

Kanskje du er interessert i ...

Les også