Dovendyret inngår forbindelser i sakte film

Hvordan parer dovendyr seg egentlig, når de hviler i opptil 20 timer i døgnet og ellers beveger seg minimalt?

11. mars 2015

Dovendyret er et lett bytte

Hvor dovne er egentlig dovendyrene? De tilbakelegger ofte bare et par meter om dagen, og de hviler i opptil 20 timer i døgnet. Dessuten er disse trelevende planteeternes stoffskifte så langsomt at de bare klatrer ned fra treet for å kvitte seg med avføring en gang i uken. Og det er bra, for de klossete dovendyrene er et lett bytte på bakken både for biler, mennesker og andre dyr.

Dovendyrets skjelett er tilpasset en sittende eller liggende stilling eller en stilling der det henger med hodet ned i trærne. Det er slik dovendyrene spiser, sover, føder unger – og også parer seg.

I regnskogavdelingen i Baltimore National Aquarium har dovendyrene fått fire unger, men de ansatte har aldri sett dyrene føde eller pare seg, sier kurator Ken Howell: ”Jeg forestiller meg at de holder privatlivet privat.” Når den tilbaketrukne levemåten likevel fører til sex, ”går det visst veldig fort”, sier han.

En langtrukken affære

Både og, sier Mark Rosenthal som jobber for den ideelle organisasjonen Animal Magic i Michigan, som har til formål å beskytte og utbre kjennskapet til eksotiske dyr. Med litt flaks og en smarttelefon greide han å ta opp ”en veldig sjelden video av to av dovendyrene våre i gang med å pare seg”, mens de henger fra en gren.

I kommentarsporet beskriver han med lange pauser den langtrukne scenen: ”Hannen prøver og prøver ... hunnen er mottakelig ... Han prøver igjen ... Jeg ber seerne om tålmodighet. Det er dovendyr ...”

Dovendyr

Levested Sentral- og Sør-Amerika

Status Ikke truet (gjelder fire av seks arter)

Fakta To tretåede arter er i fare: Brasils mankedovendyr er sårbart, og Panamas pygmé­dovendyr er kritisk truet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også