T. rex luntet som en elefant

Mektige Tyrannosaurus rex var ikke en rask og behendig drapsmaskin – ”tyrann”-dinosauren hadde ganske enkelt ikke nerver til det.

12. juli 2010 av Mason Inman, National Geographic News

I stedet luntet T. rex sannsynligvis for det meste tungt av gårde som en elefant. Det fremgår av en ny undersøkelse der man har anslått ”hastighetsgrensen” for nervesignalene som gikk gjennom dinosaurkroppen.

Når et virveldyr – et dyr med ryggsøyle – slår tåen, sendes det elektriske signaler fra tåen til ryggsøylen gjennom en nerve som består av bunter av lange, fiberaktige celler.

Fordi forskerne ikke har kunnet studere T. rex’ nerver direkte, så teamet på hvordan nerver arbeider hos en rekke nåtidige dyr – fra den bitte lille spissmusen via mellomstore hunder og griser til store asiatiske elefanter.

Forskerne fant ut at uansett kroppsstørrelse har nervene en grunnleggende hastighetsgrense på rundt 55 m/sek. Så raskt kan et signal bevege seg fra et dyrs fot til ryggsøylen – en type signal som er uunnværlig i forbindelse med gange og løp.

Med den hastigheten kan store dyr som elefanter ikke løpe så fort, med mindre de nærmest vil løpe i blinde.

Se for deg at en elefant tråkker på en rullestein, sier leder av undersøkelsen, Max Donelan ved Simon Fraser University i Canada. Hvis tykkhuden løp raskt av gårde, ”ville foten nesten ha løftet seg fra bakken før den kunne reagere på den usikre steinen.”

Det samme gjelder T. rex, sier John Hutchinson ved Royal Veterinary College i London. Han er medforfatter til undersøkelsen og ekspert i dinosaurers bevegelser.

”Nerver er nerver, i hvert fall hos virveldyr,” sier John Hutchinson. ”De samme prinsippene vil generelt også gjelde for dinosaurer.”

T. rex er fortsatt imponerende og skremmende

Ifølge undersøkelsen er det et spesielt forhold mellom antall nerveceller i en bunt, og hvor raskt nerven kan videresende et signal.

Hvis et stort dyr som en elefant skulle være like raskt som en spissmus og fortsatt i stand til å kjenne hvor det setter foten, måtte elefantnervene være 30 meter tykke – noe som opplagt er umulig.

I stedet kan elefantens nerver enten være relativt langsomme og følsomme eller raske og sløve.

Med en lengde som en buss og en vekt på rundt 6,5 tonn, må en gjennomsnittlig T. rex også ha beveget seg langsomt for å kunne bruke følesansen under føttene, konkluderer undersøkelsen, som blir offentliggjort onsdag i Proceedings of the Royal Society B.

Teorien om at T. rex luntet som en elefant stemmer også med andre undersøkelser av dinosaurkroppen, blant annet en rapport som konkluderer med at benmusklene til T. rex måtte ha veid like mye som hele kroppen hvis den skulle ha vært et fartsmonster.

”For å være rask og behendig måtte Tyrannosaurus nærmest bare ha bestått av muskler og nerver,” sier Max Donelan ved Simon Fraser.

Elefanter kan imidlertid av og til sette opp farten og fra tid til annen angripe raskt nok til å innhente et menneske. Det samme gjelder store dinosaurer, sier John Hutchinson ved Royal Veterinary College.

Tyrannosaurus rex var ”på ingen måte sløve, dovne, klossete eller kluntete dyr. De har fortsatt vært imponerende og skremmende å se på og fra tid til annen i stand til forbausende prestasjoner.”

Kanskje du er interessert i ...

Les også