Bjørn lusker rundt på to ben

Vi er vant til å se en bjørn gå rundt på alle fire – akkurat som de aller fleste andre pattedyr i verden. Men bjørnen Pedals går rundt på to ben i en liten by og roter i søppeldunker. Hvorfor?

9. desember 2015 av Karine Kirkebæk

En bjørn kalt Pedals er blitt sett og filmet av opptil flere av innbyggerne i den lille byen Oak Ridge i delstaten New Jersey.

Bjørnen forbløffet innbyggerne fordi den i et rolig tempo lusker rundt på to ben og aldri på fire. Grunnen til at Pedals går rundt på to ben akkurat som et menneske, skyldes to ting:

1. Fordi en bjørn kan

Evnen til å gå rundt på to ben ligger i bjørnes arvemasse. De hører nemlig til den bipedale dyregruppen, der man også finner for eksempel strutsen. Det er ikke nok bare å kunne gå oppreist mellom grenene på et tre som for eksempel orangutangen gjør, bipedale dyr skal kunne gå av seg selv, også om det bare er for en kort periode.

2. Fordi denne bjørnen ikke kan annet

Grunnen til at Pedals går på to ben har også en mer sørgelig forklaring. Det har vist seg at Pedals har mistet den ene forlabben og derfor bare har tre. Som om det ikke var nok, så ser den gjenværende forlabben ut til å være brukket, da den bare dingler fra håndleddet. Det er altså en brutal – men naturlig – grunn til at bjørnen går på to ben: Den kan ikke støtte seg på forbena og lærte seg derfor å gå oppreist.

Innsamling til den stakkars bjørnen

Selv om Pedals går rundt og roter i søppeldunker har den vekket sympatien hos innbyggerne i Oak Ridge. Bildene avslører nemlig også at bjørnen er svært mager på grunn av underernæring. Høyst sannsynlig fordi den har problemer med å skaffe seg mat på grunn av en manglende og en skadet forlabb.

Den lokale dyrebeskyttelsen har sagt at de gjerne vil ta seg av Pedals. Men det koster penger, og derfor er det blitt startet en innsamling for bjørnen som i skrivende stund er oppe i 200 000 kroner. Men myndighetene i New Jersey har foreløpig sagt at bjørnen må forbli vill – og at pengene derfor ikke kan komme Pedals til gode.

Kanskje du er interessert i ...

Les også