Australias koalaer sover seg gjennom livet

Koalaen sover 18 timer i døgnet, lever av giftige blader og brøler som en gretten havnearbeider. Lær alt som er verdt å vite om dette australske pungdyret.

26. januar 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

HVOR LEVER KOALAEN?

Koalaen lever i Australias østlige kystområde til kontinentets sørøstlige hjørne. Den har tidligere levd i vest- og søraustralske delstater, men er nå utdødd der. I Sør-Australia har man imidlertid nylig lyktes med å sette ut koalaer i naturen igjen.

Koalaen tilbringer det meste av tiden i toppen av eukalyptustrær. Forskning viser at de klemmer rundt treet fordi det har en avkjølende effekt på dyret. Under hetebølger er trærnes temperatur mye lavere enn luftens, og koalaene klemmer derfor magen inn mot de avkjølende trærne.

HVA SPISER KOALAEN?

Som det eneste dyret i verden lever koalaen utelukkende av eukalyptusblader. Bladene inneholder store mengder gift (fenoler), som gjør dem uspiselige for andre dyr.

Koalaen bruker opp imot fem timer om dagen på å finne føde, og spiser bortimot én kilo eukalyptusblader i døgnet.

Den vesle skapningen er så kresen at den ikke en gang drikker vann. Denne livsviktige væsken utvinner den fra eukalyptusbladene. Av de over hundre eukalyptusartene som finnes i Australia, spiser koalaene bare tre-fire stykker.

HVOR MYE SOVER KOALAEN?

Det krever utrolige mengder energi å bryte ned giften fra eukalyptusbladene, noe som forklarer hvorfor koalaen sover det meste av levetiden. Den må ganske enkelt spare på kreftene for å fordøye den giftige maten.

Koalaen sover i opptil 18 timer i døgnet og er for det meste våken om natten.

HVOR GAMMEL BLIR KOALAEN?

Koalaen kan bli opptil 20 år gammel i naturen. I de første seks månedene etter fødselen holder koalaungen seg inne i morens pung. Etter et halvt år lever koalaungen på morens rygg til den er ett til tre år gammel.

Koalaen er fullt utviklet som fireåring og må deretter finne seg et eget sted å bo. Ofte overtar den habitatet fra en nylig avdød koala.

HVORDAN KOMMUNISERER KOALAEN?

De fleste blir overrasket når de hører koalaen "snakke". Dette søte dyret har nemlig et stemmebånd som en gretten havnearbeider.

Koalaene har et ekstra sett med stemmebånd plassert utenfor strupehodet, noe som gjør det relativt vesle pungdyret i stand til å høres mye større ut enn det egentlig er.

Forskere mener at det dype paringsropet er utviklet fordi det hjelper koalaene med å kommunisere tydeligere med stemmen.

Hør koalaens ville paringsrop:

HVOR TRUET ER KOALAEN?

Før de første britiske nybyggerne ankom Australia i 1788, mener man at bestanden av koalaer har vært på over ti millioner. I dag er det under 100 000 igjen i naturen, anslår Australias Koala Foundation.

Koalaer, som ikke er bjørner, men pungdyr, er ekstremt sårbare overfor endringer i naturen og klimaet. Bare i delstaten Queensland har bestanden sunket med 40 prosent på grunn av endringer i vegetasjonen.

Selv om koalaer anses som en truet dyreart, avlivet myndighetene i Australia nesten 700 koalaer i 2015, fordi bestanden var blitt så stor i et enkelt område at mange av pungdyrene ellers risikerte å dø av sult.

Koalaen i tall

– Koalaen blir født 30 dager etter paring.

– Koalaen kan holde maten i magen i opptil åtte dager.

– Koalaen bruker bare 15 minutter av dagen på å slappe av.

– Koalaen måler bare 2 cm ved fødselen.

80 prosent av koalaens naturlige habitat er i dag forsvunnet.

4000 koaler blir drept av biler og hunder hvert år.

Kanskje du er interessert i ...

Les også