Asias nådeløse dyrehandel

Verdens mest truede dyreliv tvinges i kne av en umettelig etterspørsel etter medisin, eksotiske kjæledyr og kulinariske delikatesser. Lovlig og ulovlig handel med dyr er en milliardforretning.

10. februar 2010 av Bryan Christy

Den 14. september 1998 steg en tynn malaysier som het Wong Keng Liang, ut av et fly fra Japan Airlines på den internasjonale flyplassen i Mexico City. Han var kledd i vaskede olabukser, lyseblå jakke og en T-skjorte med et hvitt leguanhode. En representant for de amerikanske myndighetene, George Morrison fra U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS), stod klar og ventet på ham. Anson Wong (det navnet Wong Keng Liang er kjent under blant illegale dyrehandlere og blant politimyndigheter rundt om i verden) ble umiddelbart lagt i håndjern, ført bort av meksikansk politi og fraktet til Mexicos største fengsel, det beryktede Reclusorio Norte.

George Morrison var leder av en hemmelig eliteenhet på fem mann, og for ham og folkene hans var Anson Wong, verdens mest ettersøkte smugler av truede dyrearter, deres livs scoop. Arrestasjonen, som myndighetene i Australia, Canada, Mexico, New Zealand og USA hadde vært involvert i, var en hardt tilkjempet seier. Den var kulminasjonen på en fem år lang, hemmelig operasjon som av mange betraktes som den mest vellykkede internasjonale etterforskningsinnsatsen på området noensinne.

I altfor mange land (bl.a. USA) hadde det lenge vært slik at man, når det stod ”ville dyr og planter” foran ”kriminalitet”, nesten ikke hadde tatt det alvorlig. Den offentlige anklagemyndigheten i USA ville bruke Anson Wongs dom til å vise verden at mennesker som smugler ville dyr og planter, er forbrytere. Så i tillegg til en siktelse i henhold til den amerikanske Lacey-loven om handel med ville dyr og planter ble han tiltalt for sammensvergelse, smugling av særlig alvorlig karakter og hvitvasking av penger.

Anson Wong kjempet i nesten to år for å unngå å bli utlevert til USA, men til slutt inngikk han en avtale om straffereduksjon mot at han erkjente seg skyldig i forhold som kunne gi opptil 250 års fengsel og en bot på 68 millioner kroner. Den 7. juni 2001 ble han dømt til 71 måneders fengsel (hvorav 34 måneder allerede var sonet) og en bot på 330 000 kroner, i tillegg til at han fikk forbud mot å selge dyr i USA i tre år etter at han var løslatt.

Men hvis dommeren trodde at Anson Wong ville respektere et slikt forbud, tok han feil. Like etter arrestasjonen opprettet kona til Anson Wong og kompanjongen Cheah Bing Shee det nye selskapet CBS Wildlife, som eksporterte ville dyr til USA, mens mannen satt i fengsel. Og Anson Wongs primære virksomhet, Sungai Rusa Wildlife, sendte fremdeles dyr rundt omkring på tross av forbudet. I dag er Anson Wong igjen på frifot, og han har satt i gang et nytt prosjekt, en zoologisk hage, som tegner til å bli hans så langt dristigste initiativ.

Kanskje du er interessert i ...

Les også