VIDEO: Far og datter gjenforenet med gorillaer etter 12 år

Etter 12-års adskillelse reiste engelske Tansy og Damian Aspinall i 2014 langt inn i den afrikanske jungelen for å gjenforenes med de to gorillaene som vokste opp i familiens dyrepark i England.

3. mars 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

Gorillaene Djalta og Bims er født så langt vekk fra den vestafrikanske jungelen man kan komme – nærmere bestemt i den engelske byen, Kent, som ligger omtrent en times kjøretur fra hovedstaden, London.

De to gorillaene vokste opp i Howletts Wild Animal Park som styres av Damian Aspinall. Han er en rik mann med omkring 200 millioner kr. på bok, som har viet livet sitt til å rehabilitere gorillaer født i fangenskap, med det mål at de igjen kan vende tilbake til naturen.

Damian Aspinalls datter, Tansy, var bare en liten jente da de to nye gjestene flyttet inn i den rike familiens dyrepark, og hver dag hjalp hun faren sin med å passe og pleie de to truede primatene.

Tansy Aspinall har vært omgitt av gorillaer siden hun var helt liten. Da dette bildet for noen år siden ble offentliggjort i media, skapte det stor debatt i England

Tansy Aspinalls var omringet av gorillaer i hele sin barndom. Men Djalta og Bims betydde noe spesielt for henne. Som hun selv sier til avisen The Daily Mail:

"Jeg og søsteren min lekte ofte med Djalta og Bims i hagen vår, og noen ganger gikk vi også inn i burene til de andre gorillaene. Jeg elsket å være sammen med alle gorillaene, men forholdet til de to var spesielt. De var som familiemedlemmer".

I dag er Tansy Aspinall 27 år og arbeider som smykkedesigner. Sist hun så sine to hårete venner var da de ble satt fri i et naturreservat i det lille afrikanske landet, Gabon, i 2002. Da var hun 13 år gammel.

LES MER: Framgang for truet fjellgorilla

I 2014 bestemte Tansy Aspinall og faren hennes seg for å reise til den afrikanske jungele i Gabon for å gjenforenes med Djalta og Bims.

Og, som videoen øverst i artiklen viser, var kjærligheten mellom Tansy og barndomsvennene hennes fortsatt intakt:

80 gorillaer satt ut i det fri

Siden grunnleggelsen av Aspinall-familiens rehabiliteringssenter på slutten av 1990-tallet, har over 80 gorillaer byttet ut livet i fangenskap med naturlige, grønne omgivelser i Gabon.

Flere vitenskapsfolk har kritisert familiens metoder, da de mener at gorillaene ikke klarer å tilpasse seg livet i frihet. Men Damian Aspinall avviser kritikken:

"Djalta og Bims så sunde og friske ut, og hadde slått seg til ro. Vitenskapsfolkene som påstår at de har mistet sine naturlige instinkter, snakker bare tull. Disse dyrene har all rett til å komme hjem. Ingen kan overbevise meg om at de ikke hører hjemme her," sier han til The Daily Mail.

Det er da også mye som tyder på at Damian Aspinall har rett. De to gorillaene, Djalta og Bims, har i alle fall klart å ta steget fra fangenskap til frihet, og har nå levd i Gabons ville jungel i 14 år.

Kanskje du er interessert i ...

Les også