USA slipper de siste forsøksapene ut av burene

Det er snart helt slutt med å bruke sjimpanser som medisinske forsøksdyr i USA. Forskningsinstitusjonen National Institute of Health har nettopp bestemt seg for å pensjonere landets siste femti forsøksaper.

29. november 2015 av Rachael Bale

Forsøksdyr i grønnere omgivelser

De siste offentlig ansatte forsøksapene i USA kan snart trekke seg tilbake og nyte sitt otium i grønne omgivelser i Louisiana.

Det amerikanske helseinstituttet NIH pensjonerte flere hundre sjimpanser i 2013, og nå har turen kommet til de siste femti. Sjimpanser i fangenskap ble nylig erklært for å være truet på like fot med sine artsfeller i naturen.

Pensjonistene sendes til Chimp Haven i Louisiana, der de første 25 forventes å ankomme i desember. Resten sjekker inn i begynnelsen på nyåret.

En video fra Chimp Haven viser sjimpansenes liv etter en karriere som forsøksdyr.

Pensjonerte forsøkssjimpanser En titt innenfor Chimp Haven, tilholdssted for delstatens tidligere forsøksdyr

National Geographic besøkte Chimp Haven i fjor for å lære mer om sjimpansenes liv før de ble sluppet ut av burene. Og det var ikke bare gule bananer og grønne skoger.

Flere hadde aldri kjent annet enn betong under føttene, mens noen hadde vært isolert fra andre aper hele livet. Mange var også infisert med HIV og andre livstruende sykdommer.

Erfaringene i Chimp Haven viser heldigvis at de sosialt dysfunksjonelle sjimpansene relativt raskt søker kontakt med andre. Til og med mennesker.

Til tross for sterilisering av hannene er det født flere unger i Chimp Haven. Men stedet vil ikke avle aper i fangenskap, så derfor tilsettes det hormoner i hunnenes frosne bananer for å hindre at de blir drektige.

Prosjektet er delstatens forsøk på å avslutte en trist æra med sjimpanser som forsøksdyr. Chimp Haven huset 208 sjimpanser pr. september 2014.

Helt lykkelig ser det imidlertid ikke ut, for på landsplan frister vel 900 sjimpanser fremdeles en mer eller mindre kummerlig tilværelse som forsøksdyr i private medisinfirmaer, sirkusunderholdning og kjæledyr.

Kanskje du er interessert i ...

Les også