Parasitt hjernevasker sjimpanser

Parasitten Toxoplasma gondii manipulerer sjimpansene til å gå rett i armene på en av deres verste fiender, viser ny undersøkelse.

17. februar 2016 av Nadia Deleuran

Det høres ut som noe fra en grøsserfilm: en parasitt invaderer sin verts hjerne og forvandler verten til en viljeløs zombie.

For vår nærmeste slektning, sjimpansen, er dette skrekkelige scenariet imidlertid den grusomme virkeligheten.

En ny studie publisert i Current Biology tidligere denne måneden viser nemlig hvordan sjimpanser smittet med toksoplasmose, også kalt haresyke, fra parasitten Toxoplasma gondii, blir "styrt" av parasitten til å lete etter leopardurin.

Da parasitten bare kan reprodusere seg i kattedyr som leoparden, bruker de sjimpansene som en form for transportmiddel til paringsstedet. Det skriver den amerikanska nyhetssajten IFL Science.

Bare smak for leopardurin Undersøkelsen, som er foretatt med henholdsvis 33 smittede og usmittede sjimpanser, bekrefter at det bare er leopardens urin de infiserte sjimpansene dras imot.

Dessverre for de infiserte sjimpansene får jakten på leopardurin ofte en dødelig utgang, ettersom de er leopardenes favorittbytte.

Oppdagelsen er banebrytende, da andre parasittmanipulasjoner er svært sjeldne hos pattedyr.

Parasitten Toxoplasma gondii infiserer sjimpansene for å reprodusere seg i leoparden. Foto: Pinterest

Ifølge undersøkelsen kan Toxoplasma gondii-parasitten bare reprodusere seg i kattedyr som leoparden, og derfor manipulerer de vertsdyret til å "glemme" sin nedarvede frykt for dyret.

Samme effekt hos mennesker Da sjimpansen er det dyret som ligner mest på mennesker, er det likheter mellom endringene i de infiserte apene og menneskers atferd, skriver The National Center for Scientific Research i en pressemelding.

Andre studier bekrefter at parasitten har en lignende effekt på mennesker når den infiltrerer vår hjerne.

Vår atferd og personlighet endrer seg, og vi opplever også en svekkelse av konsentrasjonsevnen og en forsinket reaksjonsevne.

Les mer om parasitter som kontrollerer andre dyr.

Kanskje du er interessert i ...

Les også