Orangutang redder forsker

Da apeforsker Agustín Fuentes gikk seg vill i regnskogen på Borneo, hadde han ikke regnet med å bli reddet av en orangutang. Her forteller han historien.

23. mai 2013 av Agustín Fuentes

I dag går man seg ikke vill på den måten; i dag ville jeg hatt med meg en GPS. Men for 20 år siden var regnskogen rundt Camp Leakey – som er en forskningsleir for orangutanger på Borneo – ukjent territorium.

Lette etter ape

Jeg var ute og lette etter den rødbrune languren (Presbytis rubicunda). En dag jeg hadde fulgt merkede stier i fire timer, trodde jeg at jeg så en. Jeg tok sjansen og gikk bort fra stien. Etter å ha gått i 45 minutter hadde jeg fremdeles ikke funnet den.

Jeg trodde at den merkede stien var like i nærheten, så jeg kikket på kompasset og begynte å gå i det jeg trodde var riktig retning. Da jeg hadde gått i 30 minutter til og fremdeles ikke hadde funnet stien, fikk jeg ikke panikk, men jeg begynte å bli litt nervøs. Jeg hadde med meg hodelykt, så jeg var ikke uforberedt, men det ble raskt mørkere, og det ville bare bli vanskeligere å finne tilbake.

Det var så mye å se på utenfor stiene. Ingen mennesker hadde forstyrret denne delen av regnskogen. På et tidspunkt så jeg en stor flimrende blå flekk. Jeg gikk nærmere. Flekken vibrerte, og hundrevis av sommerfugler fløy opp. Det viste seg å være en haug avføring fra griser som hadde tiltrukket seg sommerfuglene.

Reddet av en orangutang

Jeg fulgte kompasset sørover. Jeg mente at jeg ville nå elven eller kanskje en sti først. Etter ca. 20 minutter fant jeg en umerket sti. Like etter hørte jeg rasling i buskaset. Jeg trodde det var et villsvin eller et mindre kattedyr. Jeg lyste med lykten mot lyden. Det var en orangutang, og jeg kjente igjen ansiktet. Det var en av apene fra leiren. Vi kikket på hverandre, og hun strakk ut hånden mot meg. Og så førte hun meg – med min hånd i hennes – tilbake til leiren. Hun var åpenbart på vei tilbake, akkurat som jeg.

Agustín Fuentes

Utnevnt til banebrytende forsker av National Geographic.

Ekspertise

Primatologi

Sted

Borneo

Kanskje du er interessert i ...

Les også