Kilne sjimpanser bekrefter at dyr ler

Aper og rotter er hittil de eneste dyrene vi med sikkerhet vet har evnen til å le. Eksperimenter med å kile dem viser nemlig klare tegn på smil, fnising og også latter.

27. juli 2015 av Liz Langley

Sjimpanser smiler og ler

Psykologen Marina Davila Ross ved det engelske universitetet i Portsmouth studerer latterens utvikling og har som en del av forskningen kilt små orangutanger, gorillaer og sjimpanser. Som alle kvitterte med et smil.

Nå har Ross gravd litt dypere i jakten på å forstå hvor latteren oppsto, og hvorfor den er viktig for kommunikasjon mellom artsfeller.

Studiene av sjimpanser avslørte at de kan også kan smile. En grunnleggende egenskap, som viser at sjimpanser er i stand til å kommunisere mer spesifikt, og derfor variert, når det gjelder å vise følelser og sosial intelligens.

Vi kan ifølge Ross takke våre 14–16 millioner år gamle felles stamfedre med apene for at vi har latteren.

Gnagere liker også å le

Et annet lattervekkende eksperiment er utført av psykolog og nevrolog Jaak Panksepp, som ved å kile rotter fikk dem til å lage høye gledeslyder. De samme lydene som hørtes fra gnagerne under lek.

Panksepp konkluderer med at lek og latterlyder henger sammen og derfor er viktig for rottenes trivsel og sosiale intelligens. Noe som ble tydelig under eksperimentene, da rottene gjerne søkte tilbake til den hånden som kilte dem.

En forsøksrotte viser sinne. Igangværende forskning viser at rotter kommuniserer med en rekke følelser, deriblant en lyd som minner om latter. Foto: Vincent J. Musi / National Geographic Creative

Kanskje du er interessert i ...

Les også