Gylne stumpneseaper hjelper hverandre med å føde

Kinesiske forskere har nylig observert en gyllen stumpneseape få hjelp til fødselen av en 'jordmorape' fra flokken. Og det er et svært sjeldent syn hos primater.

26. april 2016 av Nadia Deleuran

I dyreverden må hunnene som regel klare seg på egen hånd. Men noen ganger kan det nå være godt med en hjelpende hånd.

Ny forskning viser at en spesiell apeart hjelper til under fødselen og agerer jordmødre for de gravide hunnene i flokken.

Fantastisk fødselshjelper

Kinesiske forskere observerte nylig en gyllen stumpneseape som fødte midt på dagen og som også fikk hjelp av en ’jordmor’.

Et ytterst sjeldent syn hos primater.

De gylne stumpneseapene overrasker forskerne ved å jobbe som jordmor under fødsler. Foto: Pinterest

Allerede da moren viste de minste tegn på uro, påtok den andre hunnen seg rollen som jordmor - og hun var en trofast fødselshjelper under hele forløpet.

Jordmor-apen blir ved morens side og får lov til både å slikke og holde babyen – men bare opp til 77 minutter etter unnfangelsen. Det skriver BBC.

Utviklet oppførsel blant primatene

Dagfødsler er ekstremt sjeldne hos primater. De føder nemlig oftest om natten, slik at de kan gjemme seg og beskytte den nyfødte babyen. Det skriver BBC.

Det forklarer også hvorfor fenomenet med de fødselshjelpende stumpneseapene først har sett dagens lys nå. Og det bekrefter at det fremdeles er mye vi ikke vet om primatene.

Kanskje du er interessert i ...

Les også