En sjimpanse forsøker å få tak i honningen ved å banke hull på et bol i et hulrom i et tre. Hunnen bruker nesten 40 minutter og fem–seks pinner av forskjellig størrelse før den får hull på bolet. En slik jakt på honning er til­lært atferd og har ikke vært observert utenfor Sentral-Afrika.

Galleri: Sannheten om sjimpanser

Sjimpansene i urskogen nord i Kongo har stort sett aldri støtt på mennesker. De blir dypt fascinert av oss – og de har en avansert redskapskultur som man ikke har sett andre steder.

26. februar 2010

Sjimpansene i urskogen nord i Kongo har stort sett aldri støtt på mennesker. De blir dypt fascinert av oss – og de har en avansert redskapskultur som man ikke har sett andre steder. Foto: Ian Nichols

Etter frokosten hygger mette sjimpanser fra Moto-flokken seg i tretoppene. De leter etter mat i grupper som endrer størrelse og sammensetning time for time. Frukttrær kan føre sammen individer som ikke har sett hverandre på flere uker.

Mens regnet siler ned i Nouabalé-Ndoki nasjonalpark, deltar en sjimpanse av hjertens lyst i den opphissede huiingen.

En hannsjimpanse har ankommet til et termittbol med en fiskestang og en pinne til å pirke med for å fiske opp en proteinrik godbit.Hannen har brukket av en hard, rett pinne fra et tre til å pirke med. I munnen holder den en mykere stengel som den har bearbeidet ved å trekke enden mellom tennene sine slik at de ytterste 15 cm er flisete.

Sjimpansen bruker den største pinnen til å pirke hull i bolet...

...og deretter stikker den det andre redskapet ned i hullet.

Hvis den har gjort det riktig, vil det henge fast insekter i trevlene når den trekker ut stengelen fra bolet.

En liten flokk sjimpanser utløser en videokamerafelle som forskerne bruker til å observere studieobjektene sine uten å påvirke atferden deres. Ti års iakttagelser av dette uberørte levestedet har gitt ny innsikt i sjimpansekulturens kompleksitet.

Dave Morgan og Crickette Sanz undersøker de redskapene som sjimpansene bruker til å skaffe mat. Sjimpansene rører rundt i underjordiske maurbol med lange greiner og samler de insektene som tvinges opp til overflaten med stengler.

En hunn med en unge på magen slentrer oppover en grein på et fikentre 40 m over bakken. Skogen med det tette kronetaket er levested for hundrevis av sjimpanser. Der finner de mat, ly og fellesskap og et høytliggende stisystem, slik at de kan bevege seg fritt rundt i territoriet sitt.

En voksen sjimpanse roter med en pinne i et termittbol mens en yngre sjimpanse leker med en annen pinne. Forskerne har observert avansert redskapsbruk blant sjimpansene.

Leopardene jakter på sjimpansene og lusker derfor rundt i nærheten av insektbolene og frukttrærne.

Primatologen Crickette Sanz foretar en obduksjon av en sjimpanse. Dyret ble drept av en leopard.

Dave Morgan samler gorillaavføring, som brukes til å kartlegge gorillaenes familieforhold. De kongolesiske jungelførerne følger nøye med.

En sjimpanse tar en hvil oppe i en trekrone. Forskerne bak Goualougo Triangle Ape Project anslår at det finnes omtrent 400 sjimpanser innenfor det 147 km2 store forskningsområdet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også