Orangutangen Vanila ble holdt som kjæledyr hos en familie i landsbyen Dadahub. Hun satt innesperret i et lite bur og ble bare sjelden fôret. I 2005 ble hun reddet og lever nå et nytt liv i rehabiliteringssenteret i Nyaru Menteng.

Galleri: Orangutangenes barnehjem

20. november 2009

Nettet strammes rundt orangutangene på Borneo. Regnskogen deres blir ødelagt, og uten den bukker de under for sult, krypskyttere og branner. Foreldreløse unger rammes hardest, men de heldigste finner veien til et helt spesielt sted. Foto: Mattias Klum. Tekst: Thora Bjørn-Kristensen.

En flokk mette og trette orangutanger blir lagt i seng på rehabiliteringssenteret.

En dyrlege på senteret gir orangutangen Rio antibiotika med drypp (til høyre). Rio er utrygg på menn etter at han så moren bli drept av plantasjearbeidere i 2004, så en kvinnelig sykepleier må berolige ham.

De yngste i senteret går i skogbarnehage fra kl. 8–16

Der leker de fritt i trærne, men slipper aldri barnepasserne av syne. Ungene liker å sitte på ryggen til dyrepasserne og har derfor ofte på seg bleier.

Menyen består av frukt og melk, og der mennesker og aper hviler, er det hengekøyer.

Den tidlige morgendisen er i ferd med å lette over regnskogen Danum Valley nord på Borneo.

Det er mange år siden den store hannorangutangen Komeng (til høyre) har våknet opp til denne utsikten. Siden han ble reddet fra en oljepalmeplantasje i 2006, har han bodd på rehabiliteringssenteret i Nyanu Menteng. Selv om tilværelsen hans der er trygg, så står livet på senteret langt fra målet med det frie livet i trekronene på Borneo.

Et stort skogområde er ryddet og brent for å gjøre plass for oljepalmeplantasjer i Sarawak i den malaysiske delen av Borneo.

I de siste 20 årene er det hogd 8000 km2 regnskog. I dag er det bare små flekker av uberørt regnskog igjen, og i lavlandsskogen, der orangutangene har sine natur­lige levesteder, er det nesten ikke skog igjen. Bestanden har sunket drastisk de siste 50 årene (se kartet nedenfor), og de siste tallene fra FN viser at ville orangutanger vil være utryddet i 2022 dersom det ikke blir gjort noe. Mørk: Utbredelse 2008. Lys: Midt på 1900-tallet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også