Hinduene ærer hulmanaper også fordi de er symbol på apeguden Hanuman. Han hadde en apehær som ifølge et episk dikt på sanskrit hjalp til med å redde guden Ramas hustru Sita fra en demonkonge. Apenes svarte ansikter, hender og føtter er en påminnelse om de forbrenningene Hanuman fikk under sin heltedåd.

Galleri: Indias hulmanaper

Indias hulmanaper er svært godt likt av menneskene – men de kan også trekke veksler på gjestfriheten.

23. oktober 2012

Indias hulmanaper er svært godt likt av menneskene – men de kan også trekke veksler på gjestfriheten. Foto: Stefano Unterthiner.

Er det mødrene til apeungene? Ikke nødvendigvis. Hulmanaper hjelper ofte til med å passe ungene til hverandre i grupper av hunner som står hverandre nær. Ungene blir født med en tynn, mørk pels som blir tykk og grågyllen etter et par måneder.

En ung hann benytter seg av sin hellige status. I hundretall streifer hulmanapene fritt rundt i den historiske parken Mandor Garden i utkanten av Jodhpur. De får tilbudt – eller stjeler – massevis av godsaker fra folks piknikkurver. Men noen mennesker synes apene er en ren plage.

Under en sjelden regnbyge søker hulmanapene ly for den kortvarige nedbøren i ørkenen. Thar-ørkenen er normalt ugjestmild, tørr og glohet med temperaturer opptil 50 °C. Apene er ca. 60 cm lange og veier 11–18 kg. De er de eneste primatene i tillegg til mennesker som greier seg i så tøffe omgivelser.

Hulmanapene bruker de lange halene til å holde balansen med i bergveggen. Halene er også fine å nappe i, så apen på bildet overser en opplagt mulighet.

Ungene lever et farefullt liv. Over halvparten av alle hulmanaper dør pga. sykdom eller rovdyr, eller fordi en ny hann som overtar en flokk, ofte dreper ungene.

De apene som overlever, kan bli nesten 40 år.

Kanskje du er interessert i ...

Les også