Fotoreportasje: Indias hellige plageånd

Indias hulmanaper er svært godt likt av menneskene – men de kan også trekke veksler på gjestfriheten.

23. oktober 2012

India hjelper enkelte aper til med å holde ro og orden i gatene. I New Delhi har man nemlig trent opp hulmanaper til å skremme bort aggressive rhesusaper og andre ville dyr fra byen.

Da New Delhi var vertsby for de internasjonale idrettslekene Commonwealth Games i 2010, brukte kommunen 38 hulmanaper til å holde de ville dyrene under kontroll. Men det er ikke bare hulmanapenes funksjon som sikkerhetsvakter som blir satt pris på. Hinduene ærer dem også fordi de er symbol på apeguden Hanuman. Han hadde en apehær som ifølge et episk dikt på sanskrit hjalp til med å redde guden Ramas hustru Sita fra en demonkonge. Apenes svarte ansikter, hender og føtter er en påminnelse om de forbrenningene Hanuman fikk under sin heltedåd.

Apene har en særstatus, og det ses tydelig på den måten de behandles på. I byen Jodhpur, som ligger i utkanten av Thar-ørkenen, blir boområdene ofte invadert av ca. 2100 ville hulmanaper på rov. Lokale hinduer deler ut fra piknikkurvene sine i parkene og lager til rene koldtbord for apene. Noen lar også de hellige dyrene ta det de vil ha i hagene sine.

Det er et langt mer bekvemt liv enn livet i Thar-ørkenen, der tørken og den stekende varmen gjør det til en kamp å overleve, og der apene må lete lenge etter planteføde og insekter.

Men befolkningstallet i området stiger voldsomt for tiden, og folk vil snart kanskje fristes til å begynne å forsvare seg hvis apenes plyndringstokt i kjøkkenhagene blir enda hyppigere. Selv dyr som er så elsket som disse, kan trekke for store veksler på gjestfriheten.

Kanskje du er interessert i ...

Les også