33 sirkusløver befris i storstilt redningsaksjon

En flokk sirkusløver fra Peru og Colombia skifter ut sagflis i manesjen med afrikansk gress under potene når de kommer til sine nye liv i sikkerhet.

9. mai 2016 av Laurel Neme

Organisasjonen Animal Defenders International (ADI) har det travlet med en storstilt redningsaksjon i disse dager som vil sende 33 løver ut av fangenskap til frihet.

Løvene slippes likevel ikke fri i naturen fordi de store kattene umulig kan overleve der fordi de har fått fjernet klørne og knust tennene av sirkusfolk. I stedet flytter løvene inn i den beskyttede parken Emoya Big Cat Sanctuary i Sør-Afrika.

Det forteller Jan Creamer og Tim Phillips fra ADI, som med Operation Spirit of Freedom kjemper for å redde firbeinte artister og andre opptrente dyr i Sør-Amerika.

Historisk redningsaksjon

Aksjonen var planlagt til å vare fire måneder, men utallige uanmeldte besøk i forskjellige sirkus i Peru og Colombia avslørte langt flere ulovlige dyr i fangenskap enn det ADI hadde regnet med.

Samtidig gav informasjon fra offentligheten om illegalt dyrehold redningsfolkene enda mer jobb med å sjekke.

I tillegg til 33 løver fra to land har operasjonen også reddet tre bjørner, en tiger, en puma samt en lang rekke andre dyr, blant annet aper, vaskebjørner og papegøyer.

Når løvene setter potene på afrikansk jord, vil ADI med det ha reddet 108 dyr.

Innsatsen tok hele 18 måneder og er den største redningsaksjonen i sitt slag i noen sinne.

ADI-folk desinfiserer løvenes transportbur før avgang med fly til Sør-Afrika. Foto: Martin Mejia, Associated Press

Løver flyr på 1. klasse

Under den 14 timer lange flyreisen til Sør-Afrika får løvene hver sitt bur, komplett med vann, mat og øyekontakt med kjente artsfeller, samt personlig overvåkning i lasterommet av Creamer og Phillips.

Etter landingen i Johannesburg fraktes løvene med lastebil til sitt nye hjem.

”Det er som et eventyr. Løvene har vært i helvete, men kommer nå til paradis på Jord", sier Jan Creamer.

Kanskje du er interessert i ...

Les også