10 fascinerende fakta om elefanter

Hvor mye veier et elefant-hjerte? Hvorfor kan ikke elefanten hoppe? Og stemmer det at elefanter kan gråte? Få svarene her.

9. mars 2016 av Anna-Dora Maron

1. En elefant kan veie opp mot 6 tonn

Den afrikanske elefanten er verdens største landdyr, og den gigantiske vegetarianeren kan veie opp mot 6 tonn. Hunnelefanten veier som regel omkring det halve.

Verdens største elefant var 3,96 meter høy og veide hele 11 tonn. Elefanten ble skutt og drept i Angola i 1956.

2. Et elefanthjert er 60 ganger større enn menneskets hjerte.

Elefantens hjerne er bare 3 til 4 ganger større enn en menneskehjerne, men elefantens hjerte kan til gjengjeld veie helt opp mot 21 kilo. Et menneskehjerte veier til sammenlikning kun 350 gram.

Selvom elefantens hjerne ikke er like stor i forhold til kroppen som hos mennesket, er elefanten en av de klokeste dyreartene i verden – elefantens hjerne er like kompleks som menneskehjernen.

3. Elefanter kan ikke hoppe

Elefanten er det eneste pattedyret som ikke kan hoppe. Det skyldes hverken latskap eller stahet – på grunn av elefantens vekt er det rett og slett fysisk umulig for elefanten å hoppe.

4. Elefanter kommunikerer med forskjellige stemmer

Elefanter er utrolig gode til å kommunikere med hverandre. En elefant bruker forskjellige lyder for å varsle hverandre om fare, kalle på maken sin eller ungene sine, eller for å jage vekk andre elefanter.

Siden lydene ligger på et lydnivå på 0 til 20 hertz, kan de ikke alltid høres av mennesker (mennesker kan kun høre lyder fra 20 hertz).

Noen ganger må elefantene lytte med føttene – føttene kan nemlig fange opp vibrasjoner i jorden som ligger på et dypere lydnivå.

VIDEO: Slik kommunikerer elefanter med stemmen – dette høres nesten ut som murringen fra en katt

5. Elefanter blir eldgamle

Elefanter lever omtrent like lenge som oss mennesker, og de fleste dør av alderdom før de runder 80 år.

Den eldste elefanten som noensinne har levd het Lin Wang, og ble hele 86 år gammel.

Under 2. verdenskrig ble verdens eldste elefant brukt som transportmiddel av både japanerne og kineserne, og elefanten ble et nasjonalikon i store deler av Asia. Lin Wang døde i 2003 i en dyrehage i Taiwan.

6. Elefanter kan gråte

Elefanter er fulle av følelser, og kan både gråte, le og leke.

Elefanter har avanserte ritualer. Når elefanter gjenforenes etter lang tid fra hverandre, blafrer de med ørene, og hilser hverandre med lyder.

Når en elefant i flokken dør, bruker elefantene flere dager på å sørge over den avdøde. Det skjer blant annet ved at elefantene samler seg i stillhet rundt den døde.

_### Et kjærlig dyr

Elefanten er et veldig kjærlig og følsomt dyr. Elefanter kan blant annet vise følelser som sorg, medfølelse, selvbevissthet, altruisme og lekelyst. Foto: Colourbox._

7. En elefant bruker snabelen sin som snorkel

Elefanter kan svømme, og da bruker de snabelen sin som snorkel for å puste under vann.

Snabelen har også mange andre fordeler – elefanter bruker blant annet snablen sin for å bøye ned grener, eller som sugerør når den drikker fra små vannhuller.

8. Elefantens næmeste slektning likner på en rotte

Det rotteaktige dyret, rock hyrax, er et lille pelskledd pattedyr som lever i klippelandskapet i Sahara og langs den arabiske halvøy. Rock hyrax og elefanten stammer begge fra et museaktig dyr som levde for flere millioner år siden.

Selv om de har endt opp som to vidt forskjellige arter med ekstreme forskjeller i størrelsen, er det flere fellestrekk i genetikken til elefanten og rock hyrax. Begge dyrene har blant annet samme form på føttene, skarp hørsel og god hukommelse.

Minielefant Elefanten deler flest fellesstrekk med denne lille karen. Når man ser på den enorme størrelsesforskjellen mellom elefanten og en rock hoxy, er det nesten ikke til å tro. Foto: Colourbox.

9. Elefanten går gravid i nesten to år

Elefanten er det pattedyret som er lengst drektig i længst tid). I løpet av sin levetid får en elefant omkring 4 elefantunger. Elefanter kan imidlertid ikke bli gravide før de en minst 16 år.

Etter at en elefant har født, samles hele flokken rundt den nyfødte for å beskytte både mor og barn. Elefantflokken hjelper også til med å få ungen opp og stå.

10. Elefanter kan gjenkjenne speilbildet sitt

I likhet med babyer, aper, skjærer og delfiner kan elefanter gjenkjenne seg selv i et speil. I forbindelse med dette kan elefantene også se om de har blitt solbrendte. I så tilfelle behandler de det ved å kaste sand over solskadene.

Kanskje du er interessert i ...

Les også