Hvem oppfant trafikklyset?

Colourbox

Verdens første trafikklys ble satt opp utenfor det britiske parlamentet i London 10. desember­ 1868 av jernbaneingeniør J.P. Knight for å styre fotgjengere og hestevogner.

Det viste et rødt og grønt signal ved hjelp av en gass­lampe med fargede linser som kunne vris med et håndtak ved stolperoten, slik at det riktige lyset vendte mot trafikken. Gass­lampen eksploderte et år senere og såret politimannen som opererte det.

Det moderne, elektriske rød-grønne trafikklyset ble oppfunnet av politimannen Lester Wire i USA og montert i Cleveland, Ohio, 5. august 1914. Det hadde to farger, rødt og grønt, og en summe­tone advarte om fargeskifte.

Det første fireveis trafikklyset i våre dagers farger rødt, gult og grønt ble oppfunnet av politi­mannen William Potts og først satt opp i Detroit i 1920.

Delta i månedens blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Temaet i oktober er kveld- og nattbilder. Vinneren får bildet sitt i National Geographic.

Nytt blad: Romas gale keiser

Abonnement: I blad nr. 9 / 2014 kan du lese om keiser Nero, som drepte to av sine koner og muligens sin egen mor. Men var han virkelig så ond?

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications