Hvem oppfant trafikklyset?

Colourbox

Verdens første trafikklys ble satt opp utenfor det britiske parlamentet i London 10. desember­ 1868 av jernbaneingeniør J.P. Knight for å styre fotgjengere og hestevogner.

Det viste et rødt og grønt signal ved hjelp av en gass­lampe med fargede linser som kunne vris med et håndtak ved stolperoten, slik at det riktige lyset vendte mot trafikken. Gass­lampen eksploderte et år senere og såret politimannen som opererte det.

Det moderne, elektriske rød-grønne trafikklyset ble oppfunnet av politimannen Lester Wire i USA og montert i Cleveland, Ohio, 5. august 1914. Det hadde to farger, rødt og grønt, og en summe­tone advarte om fargeskifte.

Det første fireveis trafikklyset i våre dagers farger rødt, gult og grønt ble oppfunnet av politi­mannen William Potts og først satt opp i Detroit i 1920.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD: Haien som eter skipbrudne?

Hvittipphaien har rykte på seg for å ete skipbrudne. Er det sant, eller er det en myte? Få svaret i National Geographic nr. 8/2016, som er i salg nå.

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications