Gruvearbeidere kan snakke med overflaten

Gruvearbeidere kan ikke bruke radio til å snakke med overflaten og bruker derfor den enkle teknikken å banke i taket med en stokk hvis de blir innesperret i gruven. Nå tester man ut et nytt system som bruker magnetisk energi.

En sikret sender/mottaker sender beskje­der fra en gruvearbei­der­ ved hjelp av et magnetfelt.
Annie O’Neil
En sikret sender/mottaker sender beskje­der fra en gruvearbei­der­ ved hjelp av et magnetfelt.

I West Virginia i USA ligger­ det et nettverk av gruveganger som heter Robinson Run, som er større enn Manhattan. I fjor fraktet 600 gruvearbeidere nes­ten 5 millioner tonn kull opp til overflaten.

Siden radiobølger ikke kan trenge gjennom grunnen, er gruvearbeiderne opplært til å banke med en trestokk i taket for å sende seismiske beskjeder hvis de blir innestengt under bakken. På overflaten bruker redningsfolk sprengstoff for å signalisere med vibrasjoner at ettersøkningen er i gang.

Nå tester gruven et nytt kommunikasjonssystem som kan holde kontakten med arbeiderne under bakken. Det nye systemet bruker magnetisk energi som kan trenge gjennom berg, kull og metall – og gjør det mulig for innesperrede gruvearbeidere å snakke med redningsteam gjennom grunnen.

Lyd eller tekst kan bevege seg over 457 meter vertikalt og 609 meter horisontalt på mindre enn ett minutt.

Nytt blad: Romas gale keiser

Abonnement: I blad nr. 9 / 2014 kan du lese om keiser Nero, som drepte to av sine koner og muligens sin egen mor. Men var han virkelig så ond?

Delta i månedens blinkskudd

Delta i National Geographics månedlige fotokonkurranse her.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications