Venus passerer foran Solen 6. juni

Venuspassasjen 6. juni blir siste gang de fleste av oss kommer til å oppleve fenomenet. Der går nemlig 105 år til neste gang Venus er på linje med Jorden.

Alan Dyer

Venus passerer foran Solen når begge er på linje med Jorden – og det skjer sjelden, for Venus går raskere og banen dens heller i forhold til jordbanen.

Edmond Halley, som ga navn til Halleys komet, presenterte i 1716 en teknikk som beregnet Jordens avstand fra Solen ved å observere at Venus passerte foran solskiven som en liten svart flekk.

Det fikk land som Storbritannia og Frankrike til å sende ekspedisjoner på langfart for å studere disse Venuspassasjene, som er et av de sjeldneste astronomiske fenomenene som er synlige fra Jorden.

I dag bruker man andre metoder til å måle avstandene mellom planeter. Men Venuspassasjer trekker fremdeles et stort publikum.

Venuspassasjen er svært sjelden

Passasjene skjer parvis med åtte års mellomrom – sist i 2004.

6. juni i år kan Venuspassasjen ses bl.a. over Nord-Europa. Dette er siste gang Venus er på linje med Jorden før år 2117. Planetenes forskjelligartede baner gjør at Venus bare passerer 18 ganger i dette årtusenet.

Delta i månedens blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Temaet i oktober er kveld- og nattbilder. Vinneren får bildet sitt i National Geographic.

Nytt blad: Romas gale keiser

Abonnement: I blad nr. 9 / 2014 kan du lese om keiser Nero, som drepte to av sine koner og muligens sin egen mor. Men var han virkelig så ond?

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications