Er dette fremtidens pengeseddel?

Flere land har begynt å bruke pengesedler av plast. De er dyrere å lage, men varer lenger og er vanskeligere å forfalske.

Mark Thiessen

Pengesedlene i Canada får en oppgradering. Mot slutten av 2013 vil alle nye pengesedler være glatte polymersedler spekket med elementer som gjør dem vanskeligere å forfalske.

De nye 100- og 50-dollarsedlene er allerede i omløp, og selv om plastsedlene er dyrere å lage, så holder de minst 2,5 ganger lenger enn papirsedler gjør.

Nye sikkerhetstiltak omfatter blant annet en bred, gjen­nomsiktig stripe med hologrammer som skifter farge, og et lønneblad med tall som bare kan ses i et bestemt lys. Sikkerheten var hovedårsaken til de nye sedlene, sier den nåværende direktøren for Canadas nasjonalbank, Gerry Gaetz.

Utgiftene ved å motarbeide forfalskninger kostet canadierne nesten 75 millioner kroner da de var på sitt høyeste i 2004. En håndfull andre land bruker også bare plastsedler, som ble lansert første gang i Australia i 1988.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications