Er dette fremtidens pengeseddel?

Flere land har begynt å bruke pengesedler av plast. De er dyrere å lage, men varer lenger og er vanskeligere å forfalske.

Mark Thiessen

Pengesedlene i Canada får en oppgradering. Mot slutten av 2013 vil alle nye pengesedler være glatte polymersedler spekket med elementer som gjør dem vanskeligere å forfalske.

De nye 100- og 50-dollarsedlene er allerede i omløp, og selv om plastsedlene er dyrere å lage, så holder de minst 2,5 ganger lenger enn papirsedler gjør.

Nye sikkerhetstiltak omfatter blant annet en bred, gjen­nomsiktig stripe med hologrammer som skifter farge, og et lønneblad med tall som bare kan ses i et bestemt lys. Sikkerheten var hovedårsaken til de nye sedlene, sier den nåværende direktøren for Canadas nasjonalbank, Gerry Gaetz.

Utgiftene ved å motarbeide forfalskninger kostet canadierne nesten 75 millioner kroner da de var på sitt høyeste i 2004. En håndfull andre land bruker også bare plastsedler, som ble lansert første gang i Australia i 1988.

Delta i månedens blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Temaet i oktober er kveld- og nattbilder. Vinneren får bildet sitt i National Geographic.

Nytt blad: Romas gale keiser

Abonnement: I blad nr. 9 / 2014 kan du lese om keiser Nero, som drepte to av sine koner og muligens sin egen mor. Men var han virkelig så ond?

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications