Hvilken menneskesans er best?

Følesansen hos mennesker er den eneste sansen der vi holder tritt med dyrene.

Stjernemuldvarpen har en av de absolutt beste følesansene i dyreriket.
Rod Planck
Stjernemuldvarpen har en av de absolutt beste følesansene i dyreriket.

Våre fem sanser – synet, hørselen, smaks-, lukte- og følesansen – gjør oss i stand til å navigere i verden.

Men sammenlignet med dyrenes sanser er ikke våre mye verdt. Bare på ett punkt holder vi følge: Følesansen i fingertuppene er så var at de kan registrere forskjeller på 1/10 mm, noe som er veldig bra selv i dyrenes verden.

Fingerspitzgefühl har gjort oss i stand til å kunne lage stadig mer avanserte redskaper, og den er også forutsetningen for at vi f.eks. kan lære å lese blindeskrift.

I dyreriket er det særlig stjernemuldvarpen som har en veldig godt utviklet følesans. Rundt neseborene på denne muldvarpen sitter et litt merke­lig føleorgan som er formet som en stjerne og består av 22 tentakler med over 25 000 mikroskopiske ­reseptorer. De ekstremt følsomme tentaklene til stjernemuld­varpen kan oppfatte ujevnheter på opptil 1/1000 mm.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications