Akupunktur reduserer stress

De fleste av oss har opplevd stress og prøvd ulike metoder for å stresse ned. Men hva virker egentlig? Akupunktur, etter alt å dømme. Forskere har nemlig funnet det første molekylære beviset på at akupunktur reduserer stress.

Walmor Corrêa

Rotter liker mørket, og denne forkjærligheten for dunkle steder ga akupunktør Ladan Eshkevari en idé: Hun trente opp noen rotter til å legge seg inn i en sokk, der de følte seg trygge.

Rottenes bakbein stakk ut av sokken, slik at Ladan Eshkevari kunne sette nåler på rottene i et akupunkturpunkt under kneet – kalt zusanli – kinesisk for ”tre mil til”, siden en nål der vil gjenoppfriske slitne bein. Punktet behandler også stress, som i rottenes tilfelle var en time i et bur belagt med knust is.

De rottene som fikk stukket nåler i seg, produserte lavere nivå av nevropeptid Y – et molekyl det blir mer av hos stressede rotter. Det er det første molekylære beviset på at akupunktur reduserer stress.

Akupunktur bygger på teorien om at kroppens energibaner, meridi­anene, kan manipuleres i akupunkturpunktene. Det er utarbeidet nøyaktig oversikt over disse både for mennesker og dyr.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications