Hvorfor skal man skylle brannsår?

Hvis man brenner seg, er det viktig å holde brannsåret under rennende kaldt vann. Det letter smerten og setter de skadde cellene på et slags sparebluss.

Wikimedia/Rama

De fleste vet at hvis man har brent seg, er det om å gjøre å få det forbrente området under kaldtvannskranen med en gang. Men hvorfor?

Det er fordi at det starter en smertefull inflammatorisk prosess i hudcellene umiddelbart etter at skaden har skjedd. Denne prosessen hemmes av det kalde vannet.

Så nedkjølingen har så å si to formål: å lette smerten og å sørge for at så mange av de skadde cellene som mulig settes på et slags sparebluss slik at evnen til spontant å leges senere i forløpet beholdes.

Nedkjølingen skal fortsettes helt til smerten har gitt seg, og vannet skal ha den temperaturen som føles mest smertelindrende. Og et siste godt råd: Kjøl aldri ned med is eller isvann.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications