Vaniljesmak er ofte kunstig

Visste du at vaniljesmaken i mange av de søtsakene og dessertene vi kjøper på supermarkedet, er kunstig fremstilt?

16. januar 2014

Den karakteristiske vaniljesmaken kommer fra et kjemikalium som kalles vanillin, som er den dominerende smaksforbindelsen blant mange hundre som finnes i vaniljestenger – de kjøttfulle kapslene fra den tropiske orkidéslekten Vanilla. Men ofte har vanillin som brukes i matvarer, ikke noe med vaniljestenger å gjøre.

Vaniljesmak sammensatt

Tim Ecott, som er ekspert på vaniljens historie, forteller at de fleste søtsaker med vaniljesmak som vi kjøper i butikkene, er smakstilsatt med en syntetisk utgave fra andre planter, trær eller til og med kulltjære. Kokkene foretrekker ekte vare, men forbrukerne ser ikke ut til å bry seg om den er ekte. "Å bruke vanillin fra andre kilder er ikke direkte svindel", sier Tim Ecott, ?"men det er heller ikke akkurat å ha rent mel i posen."

Kanskje du er interessert i ...

Les også