Mélange er kulturarv i Wien

FN-organisasjonen UNESCO setter kafeene i Wien i kulturens superliga ved å ha dem med på sin liste over kulturelle fenomener som gjør verden rikere. De er i klasse med brasiliansk samba, kinesisk kalligrafi og middelhavskjøkkenet. Og det henger ikke bare sammen med byens konditorkaker, men også det man drikker til, nemlig kaffe.

23. august 2013

FN-organisasjonen UNESCO setter kafeene i Wien i kulturens superliga ved å ha dem med på sin liste over kulturelle fenomener som gjør verden rikere. De er i klasse med brasiliansk samba, kinesisk kalligrafi og middelhavskjøkkenet. Og det henger ikke bare sammen med byens konditorkaker, men også det man drikker til, nemlig kaffe.

Kafeene i Wien er også blant de eldste på kontinentet. Kaffen kom fra Tyrkia og nådde Venezia i 1645, som det første stedet i Europa. Litt senere i århundret kom den til Wien. Lokalt forteller man at da tyrkerne måtte oppgi sin beleiring av byen og trakk seg tilbake, etterlot de flere sekker med kaffebønner ute på slagmarken, og østerrikerne fant ut med en gang hva de kunne brukes til.

I 1830-årene dukket den kaffen opp som fremdeles oppfattes som typisk for Wiens kaffehus. Den fikk egentlig navnet Mischung, som betyr blanding, men det skulle være fransk og fint, så den endte opp med navnet mélange. Den består av én del sterk kaffe og én del varm melk, og på toppen melkeskum. Det minner en del om italienernes cappuccino, men det vil de østerrikske kaffekjennerne ikke ha noe av, og de rynker også på nesen av sveitsernes kafi melange – for de bruker pisket fløte på toppen. Franskmennenes café au lait er også i slekt med mélange, og det samme er nederlenderes koffie verkeerd, men likevel er det noe helt, helt annet, for det er mye nasjonal stolthet i kaffe.

Kanskje du er interessert i ...

Les også