Husmor i Dresden oppfant filterkaffen

En kaffeperkolator kunne lett komme til å trekke kaffen for lenge, og tidens kaffemaskiner hadde det med å etterlate grut på bunnen av kaffekoppen. Og så var det med ettersmaken. Den kunne man gjøre noe med ved å filtrere kaffen i en stoffpose, men den var jo vanskelig å rengjøre etterpå.

23. august 2013

En kaffeperkolator kunne lett komme til å trekke kaffen for lenge, og tidens kaffemaskiner hadde det med å etterlate grut på bunnen av kaffekoppen. Og så var det med ettersmaken. Den kunne man gjøre noe med ved å filtrere kaffen i en stoffpose, men den var jo vanskelig å rengjøre etterpå.

35 år gamle Melitta Bentz var husmor i Dresden, og hun var mektig irritert over at hun ikke kunne få kaffen helt som hun ville. Det skulle helst også være praktisk, for det gikk med en del kaffe i den daglige husholdningen. Så hun begynte å eksperimentere, og en dag i 1908 fant hun løsningen. Hun kom over sønnens trekkpapir og rullet en bit av det til et kremmerhus. Det plasserte hun i en gammel kobberpotte, som hun hadde prikket hull i, og så lagde Melitta sin første kopp med filterkaffe – uten grut i bunnen.

Melitta Bentz fant deretter ut hvordan man kunne brette filteret riktig, og så satte hun det i produksjon. I dag er det en virksomhet med 3600 ansatte. Men i tillegg skapte filteret en ny måte å drikke kaffe på, og i dag er den blant den mest utbredte i Europa og Nord-Amerika.

Kanskje du er interessert i ...

Les også