Deres beste tips om å unngå å kaste mat

Sommeren 2014 satte vi søkelyset på matsvinn og hva vi selv kan gjøre for å unngå å kaste mat. Her har vi samlet de beste tipsene deres.

18. september 2014

Bruk restene ...

"Lag matpakke av middagsrestene" – Mattias Lenhult, Sverige

"Hvis man har små barn, eller kjenner noen som har, kan mange middagsrester moses til barnemat. Alternativt kan rester noen ganger brukes som ingrediens i middagsmaten dagen etter, f.eks. som fyll i fylte paprikaer." – Maja Touzari Janesdatter Greenwood, Danmark

"Bruk halvgamle grønnsaker til suppe." – Anne-Cathrine Stærke, Danmark

”Ikke kast restemat, den kan spises i morgen eller fryses ned.” – Sören Ernst Pettersson, Sverige

Tenk deg om ...

"Lag en matplan" – Lærke Littlebird, Danmark

"Sjekk hva du mangler i kjøleskapet før du går ut og handler." – Inger Elisabeth Grønningen, Norge

"Bruk sunn fornuft når datostemplingen har gått over best-før-datoen: Lukt på maten, eller smak på den. Ofte er det ikke noe i veien med den." – Charlotte Firring Jensen, Danmark

«Lær ungene at den maten de legger på tallerkenen, også skal spises." – Saana Karhu, Finland

"Et godt gammelt tips fra Kina for å leve lenge, og med god helse, er å kun spise deg 80 % mett til hvert måltid. Tilbereder vi mindre mat enn vi orker å spise, så vil det automatisk bli kastet mindre. Det generelle innkjøpet og forbruket vil også gå ned, slik at vi får mer mat å dele med andre sultne." – Johnny Hagen, Norge

Skaff deg høns ...

"Har du hage? Kjøp et par høns. De kan lett omsette de fleste matrester til fine egg. Gjødselen kan f.eks. brukes i urtehagen." – Søren Vivelsted, Danmark

I butikken ...

"Gi bort maten som butikkene kaster (fordi best-før-datoen er nådd) til folk som ikke har så mye penger." – Sofia Emilia Hako, Finland

«Ikke hopp på butikkens tilbud om å kjøpe to agurker i stedet for én. Prisforskjellen er ofte marginal, og det er svært uøkonomisk hvis du ender opp med å kaste en råtten agurk." – Per Gunnarsson, Sverige

"Handle hver dag, og kjøp bare det du trenger i dag eller de nærmeste dagene. Da får du ferske varer, og supermarkedene får en jevnere gjennomstrømming av varer som er tilpasset forbrukernes behov." – Thomas Regin Kirk, Danmark

På restauranten ...

"Innfør en sertifisering av restauranter som serverer hele menyen i små, medium og store porsjoner – med prisforskjeller, slik at man ikke tar en stor porsjon fordi man likevel må betale for det." – Mårten Sörliden, Sverige

Kanskje du er interessert i ...

Les også