Maten vår får farge fra lus

Skjoldlus blir i stadig større grad brukt som fargestoff i mat og kosmetikk.

7. juni 2011

Et strålende rødt fargestoff som utvinnes av kochenille – en skjoldlus som en gang var høyt verdsatt av de spanske erobrerne – gir moderne mat og kosmetikk en besnærende glød.

Men hos enkelte kan stoffet forårsake hevelser, utslett eller luftveisproblemer. Stoffet er godkjent i EU med nummeret E120 og kalles karmin eller kochenille. De fargeholdige skjoldlusene finnes naturlig i bl.a. Mellom-Amerika, der de lever på bestemte kaktusarter. Rødfargen utvinnes ved å tørke og knuse skjoldlusene til et pulver.

På begynnelsen av 1500-tallet begynte rike europeere å gå med klær som var farget med karmin. Den britiske hæren brukte faktisk fargestoffet i 200 år til farging av de berømte røde frakkene, men produksjonen av karmin sank da man på 1800-tallet fant ut hvordan man kunne produsere billigere syntetiske farger.

I det siste har man igjen begynt å produsere karmin enkelte steder, så det kan nå fås som et naturlig alternativ til kunstige fargestoffer.

Mat og drikke

Søtsaker, kaker, yoghurt, gelatinkapsler og juice kan inneholde karmin, som på varedeklarasjonen angis med nummeret E120.

Tekstiler

Brodergarn, kunsthåndverk og finere klær håndfarges fremdeles med karmin. Industriell tekstilfarging bruker som regel billigere fargestoffer.

Kosmetikk

Alt rødt, rosa og brunt i sminkehyllene – f.eks. leppestift, rouge, maskara, øyeskygge og neglelakk – kan ha farge fra kochenille.

Kanskje du er interessert i ...

Les også