Solen kan få verden til å gå i svart

Værvarsel for rommet: Solstormer og risiko for katastrofal strømsvikt på Jorden. Er vi forberedt?

Den voldsomme turbulensen i solatmosfæren er innfanget i ekstremt ultrafiolett lys av NASAs Solar Dynamics Obser­vatory (SDO).
NASA Solar dynamics Observatory
Den voldsomme turbulensen i solatmosfæren er innfanget i ekstremt ultrafiolett lys av NASAs Solar Dynamics Obser­vatory (SDO).

Solen – det pulserende hjertet i solsystemet vårt, som gir kloden liv, lys og varme – har siden tidenes morgen blitt tilbedt som en gud i kulturer over hele verden.

I oldtidens Egypt tilbad man solguden Ra, i India het han Surya. Aztekerne og trolig også mayaene ofret menneskehjerter fra toppen av pyramidene sine for å styrke Solens gang over himmelen.

I nordisk mytologi skapte gudene Solen av en glo og la den i en vogn som gudinnen Sol kjørte raskt over himmelen. I Babylonia tilba man solguden Shamash, som også var gud for kunsten å tyde varsler.

I dag skulle nok astronomene gjerne mestret romværvarslingens kunst bedre. Det viser seg nemlig at det ikke bare er uvær på Jorden som kan ha kraftig innvirkning på oss. Det kan store solstormer – voldsomme geomagnetiske utladninger – også.

I vår elektroniske tidsalder, der vi er så avhengige av strømforsyning, satellittbasert kommunikasjon, GPS-navigering m.m., står vi i den helt nye situasjonen at super­solstormer kan få hele verden til å gå i svart hvis vi ikke er forberedt.

”Vi prøver å forstå hvordan romværet påvirker samfunnet, og hvor ille det kan bli”, sier astrofysikeren Karel Schrijver.

Les mer om solstormene, astronomenes utfordringer med å varsle dem i tide, og hva det kan bety for deg og meg. Klikk på Last ned-knappen nedenfor.

Last ned filen her.

Når du klikker, blir du bedt om å registrere deg som bruker. Det tar omtrent et minutt og er helt gratis.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications