Nord Stream avdekker Østersjøens skatter

Byggingen av det nye rørledningssystemet Nord Stream gjennom Østersjøen fra Russland til Europa har brakt et utall nye arkeologiske funn fram i lyset.

Ved Banzin i Nord-Tyskland graver arkeologene ut en bosetning fra folkevandringstiden. De arbeider langsmed den allerede sammensveisede rørledningen.
Marc Steinmetz
Ved Banzin i Nord-Tyskland graver arkeologene ut en bosetning fra folkevandringstiden. De arbeider langsmed den allerede sammensveisede rørledningen.

Østersjøen har alltid vært forbindelsesvei for folkene som bodde langs kysten der. Ikke minst da hansaforbundet med hansabyen Lübeck i spissen knyttet regionen sammen i et kompleks handelsnettverk som strakte seg fra Russland i øst til Brugge og London i vest som middelalderens svar på EU.

Handelsmennene seilte på kryss og tvers av Østersjøen med varer som russisk voks og pels, polsk korn og prøysisk tømmer, flamske tekstiler, tysk jern og salt og norsk tørrfisk. De ca. 70 hansabyene lovte hverandre vekter det ikke var tuklet med, lave skatter, tilgang til boliger, lagre og medisinsk pleie. I fellesskap bekjempet de også sjørøvere, konkurrenter og konger, som var forarget over hanseaternes rikdom og makt.

Nord Stream følger hansaruter

I dag har byggingen av Nord Stream-gassledningen fra Russland til Tyskland fulgt i kjølvannet av de gamle hansarutene gjennom Østersjøen. Det gigantiske ingeniør­arbeidet med å legge rørledningen til lands og til vanns har samtidig gitt arkeologene en sjelden mulighet til å lage et tverrsnitt gjennom hele regionens historie. Og selv om de ofte har arbeidet om kapp med rørleggerne, har de ikke blitt skuffet – alt fra sjelden steinalderkunst og overdådige gullskatter til minner om Østersjøens store samhandel og sjøslag er blitt avdekket.

Les Nord Stream-artikkelen

Klikk på Last ned-knappen nedenfor.

Last ned filen her.

Når du klikker på Last ned-knappen, blir du bedt om å registrere deg som medlem av natgeo.no. Det tar deg mindre enn et minutt og er helt gratis.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.

Nytt blad: Photo Ark

Joel Sartore vil fotografere alle dyr i fangenskap før de forsvinner. "Jeg vil at bildene skal ha effekt lenge etter at jeg er død", sier han.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications