Hindenburg­ brant opp på 37 sekunder

Visste du at det er 75 år siden luftskipet Hindenburg­ brant opp på bare 37 sekunder? Kata­stro­fen skjedde 6. mai 1937 under fortøyningen i Lake­hurst utenfor New York.

35 av de 97 om ­bord og én mann på bakken omkom. Zeppelinen var 245 meter lang, luksuriøst utstyrt og fløy sin 18. transatlantiske tur fra Tyskland til Nord- og Sør-Amerika.

Luftskipet var konstruert for å fly med ikke-brennbart helium, men på grunn­ av en amerikansk han­dels­boi­kott av helium mot Tyskland brukte man i stedet svært brennbart hydrogen som bæregass.

Til gjengjeld la Zeppelin­rederiet til noen­ ekstra sik­ker­hetsfor­anstaltninger, bl.a. et sikkert røykerom som var skilt ut fra res­ten av skipet. Årsaken til ulykken er aldri endelig fastslått, men det kom til å bety slutten på datidens bruk av luftskip til persontrafikk.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications