Jagerfly fra 2. verdenskrig funnet i Sahara

Se bildene: Jagerfly fra 2. verdenskrig funnet nesten intakt i den egyptiske ørkenen.

Det britiske P-40 Kittyhawk-flyet, som er funnet i ørkenen i Egypt.
Jakub Perka, BNPS
Det britiske P-40 Kittyhawk-flyet, som er funnet i ørkenen i Egypt.

Det nylige funnet av et jagerfly fra andre verdenskrig i Wadi al-Jadid-regionen sør i Egypt beskrives som "flygingens svar på Tutankhamons grav".

Flyet, et Curtiss P-40 Kittyhawk, er preget av 70 år i Saharas ørken, men ikke desto mindre anses det for å være i god stand – som om det har vært i en "tidskapsel".

"Jeg har aldri sett noe lignende", sier Ian Thirsk, som er utstillingsleder ved Royal Air Force (RAF)-museet i London. Han beskriver Kittyhawk-flyet som "det best bevarte eksemplaret av fly fra andre verdenskrig jeg har sett på mange, mange år".

Flyets pilot menes å ha vært den britiske sersjanten Dennis Copping, selv om det ikke er funnet spor etter levningene hans på stedet.

Ifølge Ian Thirsk ved RAF-museet hadde sersjant Copping vært på vei til en RAF-base i ørkenen for å få flyet reparert. Flyets landingshjul satt fast i nedfelt posisjon.

Tilsynelatende har piloten blitt "desorientert og mistet kursen", sier Ian Thirsk. Det var trolig en tømt drivstofftank som fikk Copping til å nødlande.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications