James Cameron planlegger 3D-film på 11 km dyp

Den erfarne filmregissøren og dyphavsdykkeren bruker kanskje sitt historiske dykk til bunnen av Marianegropen som forstudie til en kommende spillefilm.

James Cameron setter to tomler i været etter sitt vellykkede solodykk til Marianegropen, det dypeste punktet i havet.
Mark Thiessen, National Geographic
James Cameron setter to tomler i været etter sitt vellykkede solodykk til Marianegropen, det dypeste punktet i havet.

Aprilsnarr! Historien har ingenting med virkeligheten å gjøre, men den får nå stå der likevel.

Filmregissør og dyphavsforsker James Cameron hentet mer enn forskningsprøver opp fra dypet, da han i begynnelsen av uken nådde bunnen av Marianegropen i den spesialbygde miniubåten Deepsea Challenger. Han hentet muligens også noen ideer til sin neste spillefilm.

Ifølge ubekreftede meldinger har James Cameron planer om å ta opp deler av et kommende filmepos på nesten 11 kilometers dyp – med alt som det innebærer av tekniske utfordringer.

"Det blir et logistisk mareritt. Det er ikke noe lys på 11 kilometers dyp. Alt teknisk utstyr, mannskap og skuespillere må transporteres ned i miniubåter. Jeg tør ikke tenke på hva det vil koste i forsikringer", sier et medlem av James Camerons stab.

Skulle dette tilsynelatende umulige prosjektet bli gjennomført, har James Cameron solid ubåtdykkererfaring å trekke på. Før sitt historiske dykk ned til Jordens dypeste punkt, Challengerdypet, hadde Cameron foretatt ikke færre enn 72 dyphavsdykk med miniubåter. En stor del av dem ble foretatt i russiske Mir-miniubåter, og det er mulig at han nok en gang vil alliere seg med russerne til spillefilmprosjektet sitt.

I tillegg kan James Cameron bruke sitt nyeste dykk som en detaljert teknisk forstudie til spillefilmen. Hele det tekniske og vitenskapelige forarbeidet til dykket er nøye dokumentert ved hjelp av blant annet videopptak, som senere på året vil kunne ses i en Cameron-dokumentarfilm i 3D. Opptakene under selve dykket krevde et spesialbygd 3D-kamera, som kunne tåle det enorme trykket.

Som filmskaper har James Cameron også tidligere følt seg dratt mot store dyp. I 1989 regisserte han science fiction-thrilleren Dypet, og i 1997 fulgte han opp med det storslåtte filmdramaet Titanic. Om hans neste film er en mer "autentisk" oppfølger til Dypet, vet man ikke, men kjenner vi James Cameron rett, vil nok filmpublikum snarere få presentert en helt ny historie.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications