James Cameron gjennomfører rekorddykk

Filmskaper og forsker James Cameron er nå det første mennesket som på egen hånd har nådd Jordens dypeste punkt, og den eneste som har utforsket det nærmere.

26. mars 2012 av National Geographic News

Søndag kl. 23.52, norsk tid, nådde James Cameron Challengerdypet i Marianegropen. Dette bekreftes av medlemmer av National Geographic-ekspedisjonen.

Ved ankomsten var han på 10 898 meters dyp, et tall som er uoppnåelig alle andre steder i havet.

Idet han nådde bunnen, skrev NG-forskeren og filmskaperen en oppmuntrende beskjed til den jublende gruppen som ventet ved overflaten: "Alle systemer OK."

Kl. 4 om morgenen natt til mandag, norsk tid, brøt James Camerons "vertikale torpedo" vannskorpen i det vestlige Stillehavet, og dermed var ekspedisjonen fullført. Den 70 minutter lange oppstigningen gikk raskere enn forventet og var uten problemer.

Før han satte kursen mot overflaten ca. 500 km sørvest for Guam, tilbrakte James Cameron flere timer med å gli over Challengerdypets ørkenaktige havbunn og langs bergveggene der, samtidig som han fortløpende samlet inn prøver og videofilmet.

Miniubåten er like høy som et hus på to og en halv etasje, og verktøyene om bord omfatter en prøveinnsamler, en robotklo, en "sugepistol" til å suge opp små havdyr for nærmere undersøkelse på overflaten, samt instrumenter til å måle temperatur, saltinnhold og trykk.

Nå "er forskergruppen i gang med å klargjøre de innsamlede prøvene", sier ekspedisjonens astrobiolog, Kevin Hand ved NASA.

James Cameron, som er best kjent for å skape fiktive verdener på film (Avatar, Titanic, Dypet), forventes senere på dagen å uttale seg om de første resultatene av ekspedisjonen. Etter en nærmere undersøkelse vil samtlige resultater bli offentliggjort i et kommende nummer av magasinet National Geographic.

Kanskje du er interessert i ...

Les også