Gruvearbeidere kan snakke med overflaten

Gruvearbeidere kan ikke bruke radio til å snakke med overflaten og bruker derfor den enkle teknikken å banke i taket med en stokk hvis de blir innesperret i gruven. Nå tester man ut et nytt system som bruker magnetisk energi.

En sikret sender/mottaker sender beskje­der fra en gruvearbei­der­ ved hjelp av et magnetfelt.
Annie O’Neil
En sikret sender/mottaker sender beskje­der fra en gruvearbei­der­ ved hjelp av et magnetfelt.

I West Virginia i USA ligger­ det et nettverk av gruveganger som heter Robinson Run, som er større enn Manhattan. I fjor fraktet 600 gruvearbeidere nes­ten 5 millioner tonn kull opp til overflaten.

Siden radiobølger ikke kan trenge gjennom grunnen, er gruvearbeiderne opplært til å banke med en trestokk i taket for å sende seismiske beskjeder hvis de blir innestengt under bakken. På overflaten bruker redningsfolk sprengstoff for å signalisere med vibrasjoner at ettersøkningen er i gang.

Nå tester gruven et nytt kommunikasjonssystem som kan holde kontakten med arbeiderne under bakken. Det nye systemet bruker magnetisk energi som kan trenge gjennom berg, kull og metall – og gjør det mulig for innesperrede gruvearbeidere å snakke med redningsteam gjennom grunnen.

Lyd eller tekst kan bevege seg over 457 meter vertikalt og 609 meter horisontalt på mindre enn ett minutt.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications