Gåten om statuene som gikk

Arkeologene forsøker fremdeles å finne ut hvordan de berømte steinkolossene, moaiene, ble flyttet mange kilometer i ujevnt terreng – og om folkesagnene taler sant.

15 restaurerte moaier står vakt med ryggen til Stillehavet på den største av de seremonielle steinplattformene på Påskeøya, Ahu Tongariki.
Randy Olson
15 restaurerte moaier står vakt med ryggen til Stillehavet på den største av de seremonielle steinplattformene på Påskeøya, Ahu Tongariki.

Påskeøya er etter sigende det mest avsidesliggende bebodde stedet i verden. Det er også et sted som er smekk­fullt av uløste gåter.

Best kjent er selvfølgelig de gigantiske stein­statuene, moaiene, som står overalt på øya med ryggen mot havet og skuer inn over land. Hvordan øyas opprinnelige folk greide å hogge ut, transportere og sette dem opp, forblir en gåte.

Det samme gjør det mystiske skriftspråket deres, rongo­rongo, som står imot alle forsøk på dechiffrering – en samling ukjente tegn som representerer et ukjent språk. For å gjøre mystikken total viser 40–50 av disse tegnene til og med en helt uforklarlig likhet med en annen gåtefull skrift: Indusskriften fra den langt tidligere Induskulturen i dagens Pakistan på den andre ­siden av kloden.

Selv de første innbyggernes opp­rinnelse er uløst. Thor Heyerdahl, som ledet de første arkeologiske utgravingene av Påskeøya i 1955-56, fant spor som tydet­ på en tilknytning til pre-inkakulturen i Sør-Amerika, og han mente derfor at de kom østfra.

Andre­ har pekt på polyneserne fra Stillehavs­øyene i vest. Ifølge deres egne overleve­rin­ger fantes det to etniske grupper – langørene og kort­ørene – som på et tidspunkt lå i krig og nesten utslettet hverandre.

Les mer om ­livet på Påskeøya i dag og forskernes ­siste forsøk på å løse noen av øyas ­berømte gåter. Klikk på Last ned-knappen nedenfor.

Last ned filen her.

Når du klikker på Last ned-knappen, blir du bedt om å registrere deg som medlem av natgeo.no.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications