Fotoreportasje: Forfallets skjønnhet

Detroit har blitt et symbol på USAs industrielle forfall. Fotografen Andrew Moore ser likevel skjønnheten i de tomme fabrikkene. Han forteller om det her.

Ford River Rouge-komplekset i Dearborn
Andrew Moore
Ford River Rouge-komplekset i Dearborn

Detroit har med sine tomme ­fa­brikker, skoler, hus og teaterbygninger blitt et symbol på USAs ­industrielle forfall. Men der andre ser en slutt, ser jeg en be­gynnelse.

Naturens mektige krefter erobrer tilbake og omdanner bilbyen. Disse bildene av det spirende nye landskapet er mitt forsøk på en gjendikting av fortiden.

Faren min var arkitekt, så jeg vokste opp med bygninger. Jeg ser hver av dem med et liv: fra den bygges til den inntas av mennesker, fra den forlates til den igjen tas i bruk. Som fotograf leter jeg etter bygninger som kan fortelle gripende historier. Det har ført meg til Havana, Sarajevo og nå Detroit.

Ved første øyekast ligner det et moderne Pompeii, men se nærmere på ruinene: Det menneskeskapte er i ferd med å overgi seg til naturen.

Noen steder oppstår det gressletter og etableres jordbrukskollektiv. Ingen vet hva som skal skje med Detroit, men én ting er sikker:

Forfall er ikke statisk, og siste punktum er ikke satt i byens historie.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

NYTT BLAD Uskyldig dømt?

Rettsmedisinske bevis som fingeravtrykk og hårstrå er ikke så pålitelige som vi har trodd. Hvor mange kan være dømt på feilaktige bevis?

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.


Copyright © 2009 Bonnier Publications