Spå fremtiden i kaffegruten

Wikimedia

I Tyrkia drakk man kaffe en god stund før drikken ble kjent i Europa. Allerede for omkring 500 år siden grunnla man den tradisjonen som fremdeles er typisk for tyrkisk kaffe.

Kaffen finmales og kokes i en liten kanne, kalt cezve, og så helles den direkte opp i koppen ved servering. Det betyr at det blir med en del kaffegrut, og det skapte tidlig en annen tyrkisk kaffetradisjon som har spredt seg til andre deler av verden. Det var tyrkerne som fant ut at man kan spå i kaffegrut.

Fenomenet er ifølge forskere ved Bilgi-universitetet i Istanbul like gammelt som tyrkisk kaffe, og det lever i beste velgående. Men det er viktig å følge reglene. Man skal kun drikke av koppen fra én side. Når man er ferdig og det bare er grut igjen i koppen, legges skålen med bunnen i været oppå koppen. Man må holde det tett sammen, og man hever det til brysthøyde, fører det rundt noen ganger i en sirkelbevegelse mot urviserne, og snur deretter koppen, slik at gruten går ned på skålen.

Før man løfter koppen er det viktig å ønske noe, og først da ser man på de mønstrene som kaffegruten har lagd på innsiden av koppen. Folk med stor innsikt i emnet kan lese en hel del ut av kaffegruten, mens vanlige mennesker med et mer overflatisk kjennskap til kunsten mer bruker det som en god måte å være sammen på. På samme måte som med horoskoper er det ikke alle som tror fullt og fast på spådommer fra kaffehusene, men for mange tyrkere er hele ritualet blitt en gøyal omgangsform når man nå likevel sitter og koser seg med kaffen.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artiklene
  • Ukens galleri

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.

Nytt blad: Photo Ark

Joel Sartore vil fotografere alle dyr i fangenskap før de forsvinner. "Jeg vil at bildene skal ha effekt lenge etter at jeg er død", sier han.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications