Nytt blad: Ta en tur i skogen, og bli frisk!

Nå er det bevist: Naturen er ikke bare vakker å se på. Den kan også kurere deg når du er syk. I National Geographic nr. 1/2016 får du alt om den sensasjonelle oppdagelsen. Bladet er i salg nå.

25. januar 2016

Naturen helbreder

Vi vet godt det er sunt å gå turer i skogen, men det er faktisk ikke bare mosjonen som er nyttig. Det er selve det å være omgitt av naturinntrykk også.

Med framskrittene innenfor nevrovitenskap og psykologi har forskerne nå begynt å tallfeste naturens legende kraft; noe som tidligere har vært ansett for å høre til det guddommelige eller mystiske.

Målinger av alt fra stresshormoner via hjertefrekvens og hjernebølger til proteinmarkører peker i retning av at det ”skjer noe avgjørende" når vi oppholder oss i grønne omgivelser, forteller David Strayer ved University of Utah i USA.

Sørg for å bo nær en park

Forskere i England har gjennomført en undersøkelse som viste at mennesker som bor like ved grønne områder, opplever mindre psykisk ubalanse – også når det er tatt hensyn til andre helsefaktorer.

Forskere i Nederland har konstatert at mennesker som bor innenfor en kilometers avstand fra et grønt område, har lavere forekomst av bl.a. depresjon, angst, hjertelidelser, diabetes, astma og migrene.

Generelt tyder flere undersøkelser på at det å bo nær grønne arealer fører til lavere dødelighet og færre stresshormoner.

Er det den friske luften?

Hvorfor har naturen denne effekten? Er det den friske luften? Utløser bestemte farger nevrokjemiske stoffer i hjernen? Eller mosjonerer folk nær grønne områder rett og slett mer?

Det har Richard Mitchell fra Glasgow University i Skotland undersøkt, og hans konklusjon er forbløffende: Det å bo nær grønne områder er nok i seg selv. Dødeligheten og sykdomsfrekvensen er lavere blant disse menneskene uansett om de beveger seg inn i naturområdene eller ikke.

Se på et tre, og dropp sovetabletten

Richard Mitchells teori er at naturen primært virker ved at den senker stressnivået. Målinger av stresshormoner, åndedrett, hjertefrekvens og svetteutskillelse antyder i hvert fall at små doser natur kan berolige mennesker.

Ligger svaret i evolusjonen?

Den japanske forskeren Yoshifumi Miyazaki mener at kroppen slapper av i naturlige omgivelser fordi det var i dette miljøet at evolusjonen fant sted. Menneskets sanser er innstilt slik at den tolker opplysninger om planter og fosser, ikke om trafikk og høyhus, sier han.

Les hele artikkelen i NATIONAL GEOGRAPHIC NR. 1/2016, SOM ER I SALG NÅ, der du også får disse SPENNENDE HISTORIENE:

HAITI:

Unge haitiere går bak kameraet og skaper et vakkert selvportrett av det prøvede landet.

LEOPARDER:

De store rovdyret tvinges inn mot byene – tett innpå mennesker.

GUMMI:

Produksjonen øker og skaper ny rikdom i Sørøst-Asia.

Kanskje du er interessert i ...

Les også