Nytt blad – Pestofre og romerske skatter graves ut i Londons undergrunn

En byggeboom i London avslører hele gatescenarier med hus og gårdsplasser fra 60 e.Kr. som er så godt bevart at arkeologer har døpt det ”Nordens Pompeii". Og så er det alle skjelettene ... Les om dette og mye mer i National Geographic nr. 3/2015.

24. februar 2016

London er nå gjenstand for en enorm byggeboom som avslører helt nye detaljer om tidligere tiders liv i London.

Hvordan var livet i romertidens London?

Byggingen av et nytt hovedsete for finansnyhetskonsernet Bloomberg i den sentrale delen av London har vist seg å være den rene arkeologiske gullgruven. I en 12 meter dyp utgraving har man avslørt et hittil usett antall godt bevarte funn fra cirka 60 e.Kr.

”Den gir oss et helt enestående innblikk i dagliglivet i romertidens London", forteller arkeologen Sadie Watson, som har ledet utgravingen.

Mynter, sko og tavler

I tillegg til ekstremt godt bevarte gatescenarier har man funnet over 14 000 gjenstander fra romertiden, blant annet mynter, amuletter, tinntallerkener, leirtøyslamper, lærstøvler og -sandaler, sjeldne tavler av tre (noen med lesbare bokstaver), juridiske avtaler og finansielle dokumenter.

”Gode gamle fuktige England"

Alt dette er uvanlig godt bevart på grunn av en liten glemt elv som heter Walbrook, som rant gjennom hjertet av det romerske Londinium på veien mot Themsen. ”Gode gamle fuktige England", sier Sadie Watson.

Toglinje avslører pest-skjeletter fra 1600-tallet

Det skyldes ikke minst det omfattende Crossrail-prosjektet – en ny øst-vest-gående undergrunnslinje – som både er det største ingeniørprosjektet og den største arkeologiske utgravingen i Europa.

Skjeletter graves opp og undersøkes

Konstruksjonen av toglinjen har blant annet betydd at man har vært nødt til å grave opp over 3300 skjeletter fra 1500- og 1600-tallets London. Arkeologene mener at skjelettene stammer fra det store pestutbruddet i 1665, som kostet opptil 100 000 londonere livet.

Forskerne vil analysere noen av skjelettene i håp om å få vite mer om evolusjonen av pestbakterien.

National Geographic nr. 3/2016

Les mer om hva de mange utgravingene avslører av nytt om fortidens London i hele artikkelen Historien under London, i National Geographic nr. 3/2016, som er i handelen nå.

Andre historier i National Geographic nr. 3/2016

  • Saudi-Arabias sterke kvinner
  • Laserarkeologi gjenskaper truede mesterverk
  • Alaska: Villmarken Denali skaper strid mellom jegere og miljøvernere

Kanskje du er interessert i ...

Les også