I 2011 la NASA fram en ikke-bindende anmodning om at ikke noe fartøy skulle lande innenfor en 2 km-sone rundt de seks Apollo-landingsstedene. Organisasjonen eier fremdeles kjøretøyene og de andre gjenstandene, men romloven gir dem ikke rett til å beskytte ikoniske fotavtrykk som for eksempel de som ble satt av den siste mannen på Månen, Gene Cernan (til høyre), som i 1972 sa: ”Om Gud vil … vender vi tilbake, med fred og håp for hele menneskeheten.”

NYTT BLAD kappløp om månen

Dagens månekappløp – delvis ansporet av Googles Lunar XPrize – omfatter private bedrifter fra mange land. Vinneren skal lande et romfartøy på Månen, bevege det 500 m og sende høyoppløselige bilder og video til Jorden.

22. august 2017

Dette kan du lese om i blad nr. 8/2017:

Kappløp om månen

Det er 20 millioner dollar i potten. Konkurransen om å bli den første private bedriften som lander et fartøy på Månen er steinhard. ­Hvilket team blir vinneren av Googles LunarXPrize?

Måneminner

Kan vi bevare de første Apollo­-landings­stedene som minnesteder for ettertiden? 

Massakren i mexico

For første gang forteller øyevitner historien­ om et narkotika­kartells­­­ dødelige angrep på en mexicansk by – og USAs medansvar for de begivenhetene som utløste det. 

Skogens konge

I de senere årene har vi fått mye ny kunnskap om orangutanger som kan hjelpe oss til å beskytte vår truede slektning. Samtidig har vi også lært mer om vår egen art.   

Himmelsk honning

Bare én mann får love å hente den dyrbare, euforiserende honningen fra en flokk sinte giganthonning­bier i svimlende høyder.   

  

Slik får du tak i bladet

Kjøp det i kiosker over hele landet for kr 73,95.

Vi har også alltid gode tilbud på et kortere eller lengre abonnement, slik at du i ro og mak kan prøve om magasinet er noe for deg.

F.eks. får du nå tre nummer og en drone med loopfunksjon og tre hastigheter for kr 89,50. Du sparer kr 649,33

Bestill her

Kanskje du er interessert i ...

Les også