NYTT BLAD Genteknologi gir oss ny makt til å endre i livets koder

Genteknologien har gjort enorme framskritt, og vi er nå i stand til å redigere gener i en grad vi aldri trodde var mulig. ”Potensialet for alt det gode vi kan gjøre, er overveldende,” sier Hank Greely ved Stanford University.

9. september 2016 av Gitte Hou Olsen

Dette kan du lese om i blad nr. 9/2016: Med den helt nye CRISPR-teknikken, som kan skru av og på gener, har genforskerne fått et redskap med et enormt potensiale til å bekjempe sykdommer. Men hvor langt er det forsvarlig å gå når man begynner å fikle med selve livets grunnsteiner? Malaria, zikavirus, denguefeber. Myggen er mindre enn tommelfingerneglen på et barn, men den er fremdeles det farligste dyret – i tillegg til mennesket – på kloden. Det er ikke lenge siden folk som gikk i pels, ble sett ned på som om de var reinkarnasjonen av Cruelle de Vil fra 101 dalmatinere. Nå er pelsen tilbake på catwalken og i klesskapene i våre. Hva har skjedd? Floridamanaten, en sjøkuart, blir stresset av turister som gjerne vil oppleve de medgjørlige dyrene. Miljøvernere ønsker flere restriksjoner, men får motstand fra turistindustrien. Grand Canyon er et av USAs mest uspolerte landskaper, men mange ser store muligheter for å tjene gode penger der med turistsentere og gruvedrift. To eventyrere drar ut på sitt livs vandring i kløften for å se med egne øyne hva det ville gjøre med det ville og prakfulle stedet.

Slik får du tak i bladet

  • Kjøp magasinet i kiosker over hele landet for kr 79,95.

  • Bestill et abonnement. Nå får du tre nummer og en radiostyrt ”rock crawler”-bil for bare kr 149,00. Du sparer kr 639,35.

Kanskje du er interessert i ...

Les også