Nytt Blad: Eksklusivt intervju med stjernefotografen Mattias Klum

I en alder av bare 23 år ble Mattias Klum som den første svensken i historien fotograf for National Geographic. Siden har han jobbet over hele verden, og han har blitt jagtet av slanger, løver og elefanter.

21. mars 2016 av Gitte Hou Olsen

Å være fotograf spesialisert på truede arter og de like truede levestedene deres er ikke noen ufarlig jobb.

Når oppgaven er å oppsøke noen av verdens giftigste slanger, dokumentere den illegale skogs- og gruvedriften i tropene, komme tett innpå sultne isbjørner og store haier, så ville de fleste av oss si nei takk.

Men ikke Mattias Klum.

I 25 har den svenske mesterfotografen tatt enestående bilder for National Geographic og spredd kunnskap om noen av verdens mest truede dyr og levesteder. Og noen ganger har det til og med vært med livet som innsats.

Som da en kobraslange bet ham i ansiktet og var milimeter fra å gjøre slutt på karrieren hans.

”Normalt kryper jeg fram mot slike slanger med vernebriller og det gjelder å være så avslappet at slangen ikke blir redd eller aggressiv.

Denne gangen brukte jeg et plastvisir for å beskytte meg, en teknikk som var helt ny for meg. Refleksene fra solen irriterte slangen, og så gikk det galt," forteller Mattias Klum i et nytt, eksklusivt intervju som kan leses i det nye nummeret av National Geographic.

”Den hogg først inn i visiret og deretter reiste den seg høyere enn plastvisiret og hogg meg i ansiktet," fortsetter han i intervjuet.

”Det var ikke så bra, men vi sitter jo her i dag. Selvfølgelig ble jeg nervøs. En halv dråpe av giften til kobraen fører til at du er død, men heldigvis hadde ikke slangen trengt gjennom huden."

”Den hogg først inn i visiret og deretter reiste den seg høyere enn visiret og hogg meg i hodet", fortsetter han i intervjuet.

”Det var ikke noe særlig, men vi sitter jo her i dag. Selvfølgelig ble jeg nervøs i situasjonen. En halv dråpe av giften fra kobraen, og man er død. Men heldigvis hadde ikke slangebittet trengt gjennom huden."

Hvordan fikk du jobb i National Geographic – en jobb fotografer bare drømmer om?

”Jeg var så heldig å få vist bildene mine for en bilderedaktør da jeg var 23 år gammel. Han likte dem godt og sendte meg videre til lederen for National Geographics fotoavdeling.

Han tok seg god tid til å granske bildene mine fra Borneo, Brasil, Nigeria, Costa Rica og Sverige. Så så han på meg og sa at jeg var så ung at jeg kunne vært noens barnebarn – for i neste sekund å spørre meg om jeg hadde lyst til å jobbe for National Geographic.

Jeg var helt sjokkert. jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte. Da jeg kom tilbake til hotellet, der kjæresten min – som senere ble kona og samarbeidspartneren min – ventet i spenning på utfallet av møtet, kunne jeg ikke få fram en lyd”, sier Mattias Klum.

Du har reist mye, ikke minst på Svalbard. Hva har du opplevd der oppe?

”Jeg møtte en uvanlig samarbeidsvillig isbjørnhunn med to unger. I stedet for å trekke seg unna meg og teamet mitt, slik jeg forventet, så kom hun nærmere og nærmere.

Til slutt var hun bare noen få meter fra meg. Så skjedde det helt uventede: hun begynte å die ungene sine selv om jeg var like ved siden av med kameraet mitt.

Det er slike øyeblikk jeg elsker, og de kan jeg ikke få nok av.”

Les hele intervjuet i National Geographic nummer 3/2016

Kom tett innpå Mattias Klum og les hele intervjuet der han forteller om sine utrolige eventyr i hele verden, i National Geographic nummer 3/2016.

Dette kan du også lese om i Natonal Geographic nummer 3/16

Iraks kurdere: Vi vil alle dø for Kurdistan Naturrikdommer i Arktis: Ekstremt vanskelig å få tak i Seychellene: Invasive arter utryddes uten nåde

Kanskje du er interessert i ...

Les også