Karen Gunn: Europa skjuler ukjente naturskatter

Alle naturfotografer jeg har møtt, har vært ildsjeler som brenner for sill kall. Det må man nok også være for å sitte til krampen tar dem i et kameraskjul i dagevis, og vente på det rette øyeblikket.

23. mai 2010

Jeg har møtt fotografer som har satt livet på spill for å komme på nært hold av farlige dyr, har fått livstruende infeksjoner i Afrikas jungel eller mirakuløst har overlevd flykrasj på tundraen i Sibir – og fremdeles drar på nye oppdrag.

Men det er ikke bare det ultimate fotografiet disse menneskene brenner for. Det er også ”arbeidsplassen” som sådan – naturen og dyrelivet – som mange gjør en utrettelig innsats for å bevare.

Den svenske naturfotografen Staffan Widstrand, som sammen med to andre fotografer og en biolog fikk ideen til det store fotoprosjektet Wild Wonders of Europe, er intet unntak.

”Europa har en masse fantastisk natur, men mye av den er ukjent. Vi prøver å gjøre vår felles naturarv synlig for alle,” sier han.

Siden 2008 har prosjektet sendt 69 naturfotografer ut i hele Europa for å dokumentere det beste av naturen på vårt kontinent og for å skape støtte til å bevare den. Et så storstilt prosjekt er aldri før blitt gjennomført, og resultatet er en stor bank med spektakulære bilder. Du kan se noen av dem og lese mer om prosjektet på side 60.

Kanskje du er interessert i ...

Les også