Til salgs: Sand fra Sahara

Marokko har massevis av sand, men den forsvinner fra strendene og dukker opp igjen i bygninger og på feriesteder­.

Seyllou - AFP/Getty Images

Sand brukes til å lage betong og blir gravd ut på grunn av etterspørsel fra byggebransjen i dette ørkenlandet og rundt om i verden. Den er også etterspurt på grunn av mineralinnholdet og brukes for å forbedre andre strender.

Kystsand er lett tilgjengelig og billig å utvinne, men det ødelegger levesteder for skilpadder og fugler, ødelegger økosystemer som dette stedet nær Dakar i Senegal (ovenfor) og eroderer naturlige vern mot uvær og stigende havnivåer.

Utvinningen foregår i minst 22 land – mest i u-land, der det ofte skjer uten noen form for tilsyn. Selv når det kreves tillatelser, som på Jamaica og noen deler av India, håndheves de bare sporadisk.

Millioner av kubikkmeter er fjernet fra strendene, og omfanget av handelen er ennå ikke kjent, men den øker sammen med kystbefolkningen, sier Adam Griffith. Han lager nå en database for sandutvinning for den ideelle organisasjonen Coastal Care for å gjøre folk oppmerksomme på problemet.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Nytt nummer: Det hellige land

Abonnement: Paul Salopek har kommet til Midtøsten på den sju år lange turen sin, som følger våre forfedres vandring ut av ­Afrika. Les hans beretning fra Det hellige land.

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Temaet i desember er mennesker. Vinneren får bildet sitt i National Geographic.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications