Til salgs: Sand fra Sahara

Marokko har massevis av sand, men den forsvinner fra strendene og dukker opp igjen i bygninger og på feriesteder­.

Seyllou - AFP/Getty Images

Sand brukes til å lage betong og blir gravd ut på grunn av etterspørsel fra byggebransjen i dette ørkenlandet og rundt om i verden. Den er også etterspurt på grunn av mineralinnholdet og brukes for å forbedre andre strender.

Kystsand er lett tilgjengelig og billig å utvinne, men det ødelegger levesteder for skilpadder og fugler, ødelegger økosystemer som dette stedet nær Dakar i Senegal (ovenfor) og eroderer naturlige vern mot uvær og stigende havnivåer.

Utvinningen foregår i minst 22 land – mest i u-land, der det ofte skjer uten noen form for tilsyn. Selv når det kreves tillatelser, som på Jamaica og noen deler av India, håndheves de bare sporadisk.

Millioner av kubikkmeter er fjernet fra strendene, og omfanget av handelen er ennå ikke kjent, men den øker sammen med kystbefolkningen, sier Adam Griffith. Han lager nå en database for sandutvinning for den ideelle organisasjonen Coastal Care for å gjøre folk oppmerksomme på problemet.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev fra National Geographic.

Registrer deg, så får du hver uke:

  • De fineste bildene
  • De beste artiklene
  • Ukens quiz

Nyeste blad: Er vitenskap en bløff?

Er klimaendringene en sammensvergelse, og bør man vaksinere barna sine? Les om tvilens tidsalder og mye mer i det nyeste National Geographic.

Delta i Lesernes blinkskudd

Delta her i National Geographics månedlige fotokonkurranse. Vinneren får bildet sitt i National Geographic. Hver måned er det et nytt tema.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications